Slucaj Dajla: Vatikan "iskreno zacuden"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, kako prenosi agencija ANSA, izrazio je u cetvrtak "iskreno cudenje" zbog rješenja koje je u srijedu donio hrvatski ministar pravosuda a kojim se povratak dobara istarskog samostana u Dajli Katolickoj crkvi u Hrvatskoj proglašava ništavnim.

"Vijesti o poništenju ili 'proglašenjem ništavnim' odluka koje je vec donio Ured državne uprave u istarskoj regiji Buje o povratku dobara župi Dajla pobuduju iskreno cudenje, bilo zato što je usvojena odluka doista izvanredna bilo zato što je hrvatska premijerka iskazala namjeru da se problem do kojeg je stalo kako Hrvatskoj tako i Svetoj stolice rješava u duhu suradnje, bilo, na koncu, zato što takav postupak nije u skladu s temeljnim nacelom pravne sigurnosti", rekao je Lombardi a prenosi ANSA.

O tome slucaju, dodao je Lombardi, "zainteresiranim ce se stranama morati dati mogucnost preispitivanje te odluke na odgovarajucim mjestima".

Ministarstvo pravosuda ništavim je oglasilo rješenja Istarske županije kojima je župi Dajla u vlasništvo dano zemljište na crkvenom i civilnom podrucju Benediktinskog samostana Dajla, cime je omoguceno da se Republika Hrvatska uknjiži kao vlasnik na navedenim nekretninama.

Ministarstvo je priopcilo da je u postupku upravnog nadzora pribavilo spise u predmetima povrata nekretnina župi Dajla za naknadu oduzete imovine temeljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunisticke vladavine.

"Rješenja ureda Istarske županije oglašena su ništavim jer su donijeta u stvari o kojoj se ne može rješavati u upravnom postupku naknadivanja imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunisticke vladavine jer su ista pitanja riješena medudržavnim sporazumima", stoji u priopcenju. (Hina/ANSA)


Podijeli: Facebook Twiter