Slucaj Dajla: DORH blokirao nekretnine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

DORH je podnio u srijedu prijedlog Opcinskom sudu u Bujama za "osiguranje nenovcane tražbine Republike Hrvatske odredivanjem privremene mjere zabranom otudenja i opterecenja nekretnina koje su bile vracene župi Dajla", a najavio je i poduzimanje "odgovarajuce pravne radnje" za povrat tih nekretnina u državno vlasništvo.

U priopcenju objavljenom na službenoj internetskoj stranici DORH je izvijestio da je prijedlog sudu podnijelo Opcinsko državno odvjetništvo u Bujama nakon što je Ministarstvo pravosuda u srijedu poništilo rješenja Ureda za imovinskopravne poslove Istarske županije, donesena od 1997. do 2002., kojima su župi Dajla, kao pravnom sljedniku na crkvenom i civilnom podrucju benediktinskog samostana u Dajli, vracene nekretnine u vlasništvo.

- Buduci da su ovim rješenjem poništeni i svi pravni ucinci koje su proizvela ranija rješenja, Opcinsko državno odvjetništvo u Bujama je podnijelo navedeni prijedlog u cilju zaštite imovinskih interesa Republike Hrvatske.

U daljnjem tijeku postupanja po utvrdivanju svih cinjenica vezanih uz raspolaganje nekretninama koje su bile predmetom povrata, Državno odvjetništvo ce poduzeti odgovarajuce pravne radnje za povrat navedenih nekretnina u vlasništvo Republike Hrvatske, navodi se u priopcenju DORH-a.


Podijeli: Facebook Twiter