Slučaj "Cetinski": Žalbe tužitelja na čekanju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zanimljivim zapletima nastavlja se istraga o aferi "porezne akrobacije" u kojoj je USKOK osumnjičio poznati bračni par Mirka i Vinku Cetinski te dvoje riječkih poreznika za navodne mućke s provjerom imovine Cetinskih vrijedne čak 24 milijuna kuna.

U sjenci glavne istrage vodi se dodatna borba oko slobode osumnjičenih. Prošlo je više od dva tjedna od izbijanja afere, a neuobičajeno dugo se ne zna konačna odluka. Cetinski i poreznici su prvotno završili u policijskom pritvoru, ali su nakon ispitivanja odlukom suca istrage koji je smatrao da se mogu braniti i sa slobode - pušteni. No, ogorčeni USKOK je, smatrajući da je sudac pogriješio, odmah najavio žalbu i nadu da će vijeće Županijskog suda stvari vidjeti drugačije i da će osumnjičeni ipak morati u zatvor da ne bi mogli utjecati na svjedoke i ometati istragu. Ta se pitanja obično riješe u nekoliko dana.

Kako je proteklo pola mjeseca, tako se mnogi pitaju što se događa i je li USKOK odustao od žalbe i zahtjeva da osumnjičeni budu u zatvoru. Iz USKOK-a nam je odgovoreno da nema ni govora o njihovu odustanku. Istražitelji vele da su se u zakonskom roku žalili Županijskom sudu u Rijeci. Ne znaju zašto to još nije riješeno.

U Županijskom sudu u Rijeci glasnogovornik Zoran Sršen nam je pojasnio da su iskrsnule zakonske prepreke. Navodno branitelji i osumnjičenici još nisu svi primili ni ranije rješenje. Dok ga ne prime ne može se provoditi daljnja procedura s USKOK-ovom i eventualnim drugim žalbama.

Poznavaoci procedure komentiraju da godišnji odmori teoretski mogu biti razlog neprimanja odluka, no prije vjeruju da se radi o taktiziranju. Podsjećaju da osumnjičenima i obranama odgovara da prolazi vrijeme i da se strasti stišaju, pa zato nisu preuzeli rješenja jer znaju da im rok za odgovore i cijeli daljnji postupak počinje teći kad prime ta rješenja pa ih zato izbjegavaju. Tako je sada, što se eventualnog pritvora tiče, slučaj u pat poziciji, no neće ni to moći trajati unedogled i morat će se konačno odlučiti o USKOK-ovu novu zahtjevu za pritvaranjem osumnjičenih.

USKOK osumnjičene tereti za zlouporabu položaja i ovlasti (poreznici) te poticanje na zlouporabu i krivotvorenje dokumenata (supružnici Cetinski). USKOK tvrdi da su porezni inspektori temeljem nevjerodostojnih i krivotvorenih oporuka, darovnica i raznih potvrda neosnovano prihvatili kao zakonite prihode imovinu Cetinskih od najmanje 24 milijuna kuna te vlasništvo nad nekretninama. (NAPISAO Ico MIKULIČIĆ/NL)

 

Velika zabluda

Cetinski i porezni inspektori su porekli sve optužbe i tvrde da nikakvih mućki nije bilo i da je USKOK u velikoj zabludi, a sumnjaju i da im se čitav slučaj podmeće.

- Sama činjenica da u Uskočkom predmetu nije određen istražni zatvor za sve suokrivljenike, pa tako i za mene, a koji nisu priznali kazneno djelo, govori dovoljno o samoj optužbi. Nažalost, argumentaciju o razlozima na kojima se optužba temelji te rješenje o provođenju istrage i prijedloga za određivanje istražnog zatvora ne mogu komentirati i iznositi u javnost jer je, zbog postupka, obuhvaćena tajnošću, navela je u priopćenju medijima nakon afere bivša ministrica turizma i profesorica s riječkog fakulteta Vinka Cetinski.

 


Podijeli: Facebook Twiter