Slučaj Cetinski: Ponovo zatraženo izuzeće sudaca

Mirko i Vinka Cetinski (Neven LAZAREVIĆ)
Mirko i Vinka Cetinski (Neven LAZAREVIĆ)

U utorak je na Županijskom sudu u Puli počela, a nakon pola sata i prekinuta rasprava u slučaju što se vodi protiv supružnika Cetinski, Vinke i Mirka te još jedanaest okrivljenika koje optužnica tereti da su tvrtku Kermas ulaganja Danka Končara oštetili za oko 90 milijuna kuna, odnosno da su nezakonito prisvojili gotovo 78 milijuna kuna.

Rasprava je odgođena za 10. svibnja do kada će Vrhovni sud odlučiti o zahtjevu odvjetnika Vinke Cetinski za izuzećem predsjednika sudskog vijeća suca Zdravka Garića, predsjednika Županijskog suda i svih kaznenih sudaca toga suda. Izuzeće sudaca zatražio je jer smatra da postoje okolnosti koje ukazuju na pristranost uređujućeg suca. Naime, prije današnje rasprave zatražio je od predsjednika suda da se broj raspravnih dana smanji na šest mjesečno, ali odgovor nije dobio. Tako je, primjerice, sudac za travanj i svibanj zakazao po od dva do tri ročišta u svakom tjednu, od jučer do zaključno 13. listopada ukupno 44. Ročišta nisu zakazana jedinu u kolovozu.

Današnja rasprava odgođena je i zbog toga što na raspravu nije došao jedan od odvjetnika optuženih, koji se opravdao bolešću, te zahtjeva drugog da se bolje upozna sa spisom jer ga je dobio tek prije sedam dana kao odvjetnik po službenoj dužnosti.

Ovo je već drugi put da se traži izuzeće predsjednika sudskog vijeća i svih sudaca Županijskog suda. Zatraženo je to bilo u studenom, ali je Vrhovni sud odbio zahtjev odvjetnika te se rasprava nastavila jučer. U ovom predmetu radi se o dvije spojene optužnice, a optuženi su osim Vinke i Mirka, njihov sin Matteo, Željan, Josip i Romina Hrvatin, Gordan Dobrović, Željko Bilić, Davor, Marin, Boris i Eliana Sorgo te Drago Radolović. (S. B. I.)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter