Slučaj Cetinski: O zahtjevu za izuzećem odlučuje Vrhovni sud

Nekadašnja poslovna suradnja s Dankom Končarom pretvorila se u teške optužbe na račun Vinke Cetinski i njezine obitelji (Arhiva)
Nekadašnja poslovna suradnja s Dankom Končarom pretvorila se u teške optužbe na račun Vinke Cetinski i njezine obitelji (Arhiva)

Ni jučer, već šesti put, na zakazanom ročištu na Županijskom sudu u Puli glavna rasprava protiv optužene Vinke Cetinski i drugih, zbog navodnih malverzacija kojima je tvrtka Kermas ulaganja u vlasništvu Danka Končara oštećena za oko 150 milijuna kuna, nije održana jer su Romina Hrvatin i Željan Hrvatin zatražili izuzeće predsjednika sudskog vijeća Zdravka Garića, predsjednika Županijskog suda i svih njegovih sudaca te zbog činjenice da na raspravu nisu došli Mirko Cetinski i Drago Radolović čija je nazočnost na raspravi nužna. Obojica su sudu dostavila medicinsku dokumentaciju o svom pogoršanom zdravstvenom stanju. Slijedeće ročište održat će se po unaprijed zakazanom terminu 20. rujna pa nadalje, odlučio je predsjednik sudskog vijeća Zdravko Garić. O zahtjevima za izuzećem odlučuje Vrhovni sud.

Jučerašnjoj raspravi odazvali su se svi ostali optuženici i njihovi odvjetnici. Radi se o dvije spojene optužnice u kojima su optuženi Vinka, Mirko i njihov sin Matteo Cetinski,  Željan, Josip i Romina Hrvatin, Gordan Dobrović, Željko Bilić, Marin, Boris i Eliana Sorgo, Drago Radolović, tvrtka MC savjetovanja Mirka Cetinskog i tvrtka Istra Bavaria Drage Radolovića. Tereti ih se za zloporabu položaja i ovlasti, pranje novca i druga kaznena djela na štetu Kermasa.

Romina Hrvatin je putem svoje odvjetnice podnijela zahtjev za izuzećem smatrajući da je predsjednik vijeća u dosadašnjem tijeku postupka povrijedio njezino pravo pristupa na sud tako što je određivao vrijeme uvida u spis čak i u dane vikenda. Izuzeće je zatražila i zbog nepostupanja po njezinom prijedlogu za izmjenu privremenih mjera osiguranja oduzete imovine, te nepostupanju na njezine pisane primjedbe na  zapisnik s prethodne rasprave o čemu je obavijestila i predsjednika Županijskog suda. Navela je i da je uvidom u spis prije neki dan ustanovila da je predsjednik sudskog vijeća nalogom, koji nije nikome dostavljao, ispravljao zapisnik na koji je ona ranije imala primjedbe i pritužbe na postupanje.

Željan Hrvatin pridružio se zahtjevu Romine Hrvatin i njezine braniteljice za izuzećem te je potvrdio da ostaje kod ranije podnesenih primjedbi i pritužbi na postupanje predsjednika sudskog vijeća i prijedloga za izmjenom privremene osiguranja oduzete imovine o čemu do danas nije odlučeno. Zbog tih zahtjeva ročište započeto ujutro u 8.30 sati je prekinuto do 13 sati kada je predsjednik sudskog vijeća donio rješenje o neodržavanju rasprave. (S. B. I.)


Podijeli: Facebook Twiter