Slučaj Boljšoj: Trojica osuđenih za napad kiselinom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusko pravosuđe je u utorak krivima proglasilo trojicu osumnjičenih za napad kiselinom u kojem je u siječnju teško ozlijeđen umjetnički direktor moskovskog Boljšoj teatra Sergej Filin, a među okrivljenima je i baletan kazališta kojem prijeti devet godina zatvora.

Sutkinja Elena Maksimova je odgovornima za napad proglasila solo baletana i sindikalnog aktivista Boljšoja Pavela Dmitričenka i njegovu dvojicu pomagača, izvršitelja Jurija Zarustkog i vozača Andreja Lipatova, prenosi AFP. Sutkinja će kasnije izreći kazne za njih trojicu.

Suđenje na sudu u Moskvi za napad izveden 17. siječnja ispred zgrade u kojoj živi Filin počelo je sredinom listopada. Sutkinja je rekla da su okrivljenici unaprijed dogovorili napad jer je Dmitričenko bio nezadovoljan Filinovim radom na podjeli uloga i dodacima umjetnicima te je razradio zločinački plan.

Prošlog tjedna sud je tražio kaznu od devet godina strogog zatvora za Dmitričenka, deset za Zarutskog i šest za Lipatova. Tijekom procesa Dmitričenko (29) je odbacio optužbe da je želio nanijeti teške ozljede Filinu, ali je priznao da je tražio da ga izmlate. Tijekom rasprave je rekao da je spreman na kaznu zbog udaraca, za što može biti optužen na kaznu do dvije godine zatvora.

Zarutski je priznao da je kiselinom zalio Filina na vlastitu incijativu. Tužiteljica Tatiana Stukalova je tražila 508.000 rubalja (11.300 eura) za fizičku odštetu i 3 milijuna rubalja (66.700 eura) za moralnu odštetu. Filinu (43) je nakon napada transplantirana koža i bio je na nekoliko operacija očiju u Njemačkoj. Ta afera je objelodanila okrutna suparništva iza kulisa najprestižnijeg kazališta Rusije. Afera je imala velikih odjeka u kazalištu. Prima baletan Nikolaj Ciskardidze, koji je bio u otvorenom sukobu s Filinom, smijenjen je u lipnju nakon što je izrazio sumnje u ozbiljnost ozljeda svog suparnika.

I drugi skandali su okaljali reputaciju kazališta. Sredinom studenoga je američka balerina Joy Womack u interviewu dnevnom listu Izvestia rekla da je morala otići iz Boljšoja čija ju je uprava tražila 10.000 dolara za stavljanje u rang solistice.

U ponedjeljak je izbio novi skandal kada je dirigent i glazbeni direktor kazališta Vasilij Sinajski na vlastitu incijativu dao otkaz, petnaest dana prije vrlo očekivane premijere Verijedevog "Don Carlosa", rekao je generalni direktor kazališta Vladimir Urin. (Hina, foto REUTERS)

Rusko pravosuđe u utorak je osudilo baletana Boljšoj teatra Pavela Dmitričenka na šest godina strogog zatvora zbog naručivanja napada na umjetničkog direktora tog slavnog moskovskog kazališta Sergeja Filina. Njegovi pomagači također su proglašeni krivima za napad kiselinom u kojem je u siječnju teško ozlijeđen Filin. Izvršitelj napada Jurij Zarutski osuđen je na deset godina, a vozač Andrej Lipatov na četiri godine zatvora, javlja agencija France presse.


Podijeli: Facebook Twiter