Slučaj Assange: Britanija povukla prijetnju Ekvadoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika Britanija povukla je prijetnju upadom u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu kako bi uhitila osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koji je ondje potražio utočište, rekao je ekvadorski predsjednik Rafael Correa.

"Mi smatramo ovaj nesretni izgred zaključenim, nakon teške diplomatske greške Britanaca u kojoj su rekli da će ući u naše veleposlanstvo", rekao je Correa u redovitom tjednom obraćanju medijima u subotu.

Ekvadorska vlada priopćila je da je primila obavijest iz britanskog ministarstva vanjskih poslova u  kojoj se kaže da nema prijetnje ulaska u veleposlanstvo".

Britanska vlada izazvala je gnjev Ekvadora kad je upozorila da bi mogla pokušati odvesti Assangea, koji se više od dva mjeseca nalazi u zgradi njegovog veleposlanstva kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, koja ga želi ispitati glede optužbi za silovanje i seksualno napastvovanje.

Zasad, međutim, Assange ostaje zatočen u veleposlanstvu, a britanska policija razmještena je oko zgrade. Britanci su rekli da su odlučni ispuniti svoju pravnu obvezu izručenja Assangea Švedskoj. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter