Složne ruke za budžet težak 44,85 milijuna kuna

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Na rekordno kratkoj sjednici Općinskog vijeća Fažane održanoj u srijedu jednoglasno je usvojen proračun općine za 2018. godinu u visini od 44,85 milijuna kuna. U odnosu na prošlotjedno predstavljanje kroz tiskovnu konferenciju, a potom i prvo čitanje pred Općinskim vijećem, financijski plan i prateći programi nisu podnijeli veće izmjene, tek je korigiran preraspodjelom sredstava u skladu s amandmanima vijećnika.

Kako je amandmane predlagatelj, općinski načelnik Radomir Korać (SDP), prihvatio još i prije sjednice, tako je predsjednik Vijeća Aleksej Mišan (IDS) predložio da se odmah krene i na usvajanje. Tako su brzinski, u tek desetak minuta, ruke složno za proračun i prateće programe dignuli i vijećnici IDS-a i vijećnik HDZ-a s jednog kraja, kao i vijećnici koalicije SDP-a i HSU-a s drugog kraja stola. Podsjećamo da izvršnu vlast u Općini obnašaju SDP-ovci, a da njihova koalicija s HSU-om, s kojom su na ovogodišnjim izborima osvojili šest mjesta, nema većinu nasuprot šest vijećnika IDS-a i jednog HDZ-a.

- Zadovoljni smo, jer je dosta toga iz našeg programa uvršteno u proračun, iako smatramo da može i bolje i da još ima mjesta za napredak. Ubuduće ćemo ustrajati na projektima u Valbandonu, komentirao nam je nakon sjednice donošenje proračuna predsjednik Vijeća Mišan.

Od pet pristiglih i prihvaćenih amandmana, dva su načelnika Koraća. Prvi je da se iznos za plaće u Dječjem vrtiću Sunce dignu sa 1,96 milijuna kuna na 2,1 milijun na štetu ostalih rashoda u vrtiću, te da se 49 tisuća kuna osigura za sufinanciranje izgradnje Opće bolnice u Puli. Igoru Škataru (IDS) prihvaćen je amandman da se 80 tisuća kuna od projektiranja parkirališta kod trgovačkoga centar usmjeri na projektiranje dva kružna toka - na Šuridi i u Valbandonu. Marinko Gazić (HDZ) tražio je da se za 15 tisuća kuna smanje sredstva izgradnje fitnessa na otvorenom u SC-u Fažana i usmjere na projekt dječjeg igrališta u Ulici Proština. Mario Predan (SDP) zahtijevao je da se 170 tisuća kuna za ugibalište kod škole i vrtića, što je već na prošloj sjednici stavljeno pod upitnik zbog prometnih regula i tehničke izvedbe, usmjeri na izgradnju nogostupa u Ulici Matije Vlačića te za projektiranje oborinske odvodnje u Ulici Ruže Petrović.

Prihvaćeno širenje osnovne škole

Radomir Korać izvijestio je vijećnike da je Istarska županija prihvatila amandman za sufinanciranje dogradnje Osnovne škole Fažana i zahvalio se javno županu Valteru Flegu. Za glavni projekt proširenja OŠ Fažana, jednu od rijetkih osnovnih škola u kojoj se zbog nedostataka prostora nastava odvija u dvije smjene, Fažana je predvidjela 200 tisuća kuna kroz Društveni i gospodarski program za 2018. godinu. S obzirom da je ustanova pod ingerencijom Županije, Fažanci su morali čekati i odluku regionalnih vlasti. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter