Složna braca boljitak grade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudeci prema dosadašnjim najavama raznih gradanskih, sindikalnih i radnickih organizacija, hrvatsku Vladu i bez problema u politici i gospodarstvu ocekuje vruc rujan. Osim gradanske inicijative "Stegnite vi svoj remen, bando lopovska" i Hrvatske udruge sindikata, u rujnu ce prosvjedovati i nekoliko udruga seljaka, sindikat Vilima Ribica, Ane Kneževic, a svoj dolazak najavljuju i dvije grupe na Facebooku.

Ova rascjepkanost prosvjednika sa slicnim zahtjevima pocela je u zadnje vrijeme biti prozivana kao glavni krivac za neuspjeh dosadašnjih prosvjeda, što je shvatio i Josip Dell'Olio, glasnogovornik spomenute gradanske inicijative. Iz tog je razloga u utorak organizirao okrugli stol na temu održavanja masovnih jesenskih prosvjeda. Medu ostalima, sastanku su prisustvovali Krešimir Sever, predsjednik središnjice Nezavisnih hrvatskih sindikata, Stjepan Kunovec iz Udruge poljoprivrednih proizvodaca središnje Hrvatske, Munir Podumljak, predsjednik udruge Partnerstvo za društveni razvoj, Ana Kneževic, predsjednica SSSH i Emina Bužinkovic, predsjednica Mreže mladih. Nakon predstavljanja zahtjeva svih sudionika sastanka, dogovorena je suradnja na organizaciji zajednickih prosvjeda.

- Nakon dva sata konstruktivne rasprave, u duhu medusobnog uvažavanja, donesena je odluka da ce se do kraja kolovoza sastati sve središnjice sindikata i pokušati dogovoriti oko zajednicke organizacije prosvjeda. Naime, to što su dosadašnji prosvjedi bili toliko rascjepkani i ne baš dobro podržani nije problem gradanskih inicijativa, sindikata, udruga mladih ili seljaka, nego središnjica i podružnica koje se moraju susresti i dogovoriti suradnju i tek onda cemo se moci svi zajedno pokrenuti, usuglašavati zahtjeve i koordinaciju i tako dalje. Tek kada se oni sastanu i dogovore, onda cemo se mi moci naci. Upravo to ocekujemo da ce se sada uspjeti dogoditi, a to što je HUS vec najavio datume prosvjeda ne znaci da se možda upravo svi mi necemo prikloniti tome i nastupiti zajedno. Uostalom, to nam i jest glavni cilj: da se konacno dobro iskoordiniramo, usuglasimo zahtjeve i da ti masovni prosvjedi zaista budu takvi jer ako ne budemo složni, oni gore na položajima se nece uplašiti, izjavio je Dell'Olio.

I ovog je puta najavio održavanje prosvjeda sve do ispunjenja njihovih zahtjeva, kao i mogucnost da ce biti zatražena ostavka Vlade ukoliko se odredeni zahtjevi na ispune.


Podijeli: Facebook Twiter