Složen posao koji zahtijeva brojna znanja

"Arhiv snova" Kate Mijatović
"Arhiv snova" Kate Mijatović

Pred iznimno brojnom publikom u četvrtak navečer u Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljena je knjiga Kristiana Družete „Tjelohranitelj - specijalist zaštite štićenih osoba“, gdje su, kako je rekla moderatorica predstavljanja Iva Lanča Joldić „na krajnje precizan i jasan način iznesena razmišljanja i stavovi o poslovima zaštite i osiguranja štićenih osoba. Sve izneseno je dostupno analizi, raspravi, kritici i sudu stručne i zainteresirane javnosti, s ciljem doprinosa ispravnom i puno ozbiljnijem shvaćanju poslova osiguranja kako onih koji te poslove provode, tako i onih na koje se mjere osiguranja i zaštite odnose“.

Sam autor je kazao da je to puno složeniji posao negoli što se na prvi pogled može činiti, te da to zahtijeva čitav niz vještina i znanja, tu su i poznavanje psihologije, prve pomoći, bontona, ne samo poznavanje borilačkih vještina kako se to prikazuje u filmovima, te naglasio je da to nije posao kakav se vidi u filmovima. 

Kvalitetna analiza 

- Knjiga donosi izrazito široku i kvalitetnu analizu zaštite osoba i imovine, razrađenu i opisanu s aspekta provedbe svih potrebnih radnji pojedinaca koji su neposredno uključeni u izvršenje postavljenih specifičnih zadaća. Suvremeno poimanje predmetnih poslova nadilazi uobičajena (pojednostavljena) shvaćanja ovog zanimanja te traži punu posvećenost i stalnu nadogradnju neophodnih znanja i vještina. Upravo u tom segmentu ovo djelo predstavlja naročito vrijednu građu koja će svim provoditeljima zaštite osoba i imovine pomoći u nadogradnji postojećih spoznaja, a široj čitalačkoj publici pružiti mogućnost jasnog uvida u ovaj vrlo zahtjevan, stresan i nadasve odgovoran posao, kazao je recenzent doc. dr. Robert Mikac, s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Autor je kazao da kada se počeo baviti tim poslom nedostajalo je literature o ovoj složenoj temi, te rekao je da bi mu tada zasigurno pomoglo da je imao takvu građu, što ga je i navelo da se posveti pisanju, a motivirala ga je i slična knjiga koju je napisao kolega u Bosni.

- Posebna vrijednost knjige proizlazi iz činjenice da je njezin autor tijekom svoje izuzetno bogate i uspješne karijere obavljao niz odgovornih zadaća zaštite osoba i imovine u Republici Hrvatskoj i međunarodnim vojnim operacijama. Ova knjiga predstavlja nadopunu skromnog opusa literarne građe posvećene temi, na području Republike Hrvatske, ali i prostora jugoistočne Europe pa se kao takva preporuča izravno zainteresiranim pojedincima koji se bave poslovima zaštite osoba i imovine, ali ne i samo njima, kazao je dr. Mikac.

Također, naglašeno je da je autor građu sistematizirao i analizirao na vrlo zanimljiv i pristupačan način, te da je zbog toga djelo tako kvalitetno i važno. Autor se ukratko osvrnuo i na razliku rada u raznim sektorima, ističući da sve ima svoje prednosti i mane.

Kristian Družeta rođen je u Puli 1971. godine. Otac je troje djece. Krajem 1991. godine pristupio je Hrvatskoj vojsci. Na osobni zahtjev umirovljen je u činu narednika 2013. godine. Za vrijeme pričuvne i djelatne službe radio je poslove vojnika i dočasnika te obnašao časničke dužnosti. Tri puta je bio u međunarodnoj vojnoj misiji u Afganistanu gdje je provodio poslove Vojne policije s naglaskom na poslove zaštite štićenih osoba i kao instruktor/mentor lokalnim snagama sigurnosti. U Vojnoj policiji bio je raspoređen u postrojbu za zaštitu VIP osoba kao pratitelj te kao instruktor u specijalnoj vojnoj policiji. Pored ovih poslova, u više od dvadeset godina djelatne vojne službe obnašao je poslove sigurnosno-obavještajnog i protokolarnog područja. Za svoj rad primio je niz pohvala i nagrada. Diplomirao je 2011. godine na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu stekavši stručni naziv Stručni specijalist trenerske struke. Prije toga diplomirao je na višoj trenerskoj na Kineziološkom fakultetu i postao viši trener fizičke pripreme sportaša. Na Fakultetu političkih znanosti završio je edukaciju za menadžera sigurnosti i postao je certificirani menadžer sigurnosti. Pored ovih, formalnih izobrazbi ima završen niz tečajeva iz sigurnosti s naglaskom na područje zaštite VIP - štićenih osoba. Instruktor je samoobrane i specijalist za razvoj borbenog mentaliteta i mentalnog kondicioniranja prema izraelskom sustavu Krav Maga. (V. BEGIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter