Slovensku vladu neuspješnom ocijenilo 60,7% ispitanih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladu slovenske premijerke Alenke Bratušek neuspješnom ocjenjuje 60,7 posto, a uspješnom 33,5 posto Slovenaca, a na novim bi izborima najviše glasova dali Socijalnim demokratima, dok bi drugi najveći broj glasova pripao oporbenoj Slovenskoj demokratskoj stranci bivšeg premijera Janeza Janše, pokazuju rezultati mjesečnog ispitivanja koje je u ponedjeljak objavio ljubljanski dnevni list Dnevnik.

Za Socijalne demokrate glasovalo bi 15,3 posto sudionika ankete provedene prošlog tjedna na 700 ispitanika, za Slovensku demokratsku stranku 12,3 posto, dok je na trećem mjestu s 8 posto glasova stranka Pozitivna Slovenija, koju vodi premijerka Bratušek.

Po anketi Dnevnika, za stranku Nova Slovenija glasovalo bi u ovom trenutku 3,5 posto slovenskih birača, za Demokratsku stranku umirovljenika 3,8 posto, a za Slovensku pučku stranku i Građansku listu po 2,2 posto. Potpora vladi i vodećim strankama u blagom je padu u odnosu na prethodni mjesec, a broj ispitanika koji su odgovorili da ne znaju za koju bi stranku na izborima glasovali ili da na izbore ne bi išli povećan je u mjesec dana s 46 na 51 posto.

List u komentaru navodi da je potpora sadašnjoj vladi relativno visoka s obzirom na dominantno mišljenje javnosti o "općoj korumpiranosti" slovenske politike te da Socijalni demokrati, koji su dio vladajuće koalicije, visoko mjesto na ljestvicama prilikom ispitivanja javnosti zahvaljuju upravo tome što njihov predsjednik Igor Lukšič nije član vlade pa javno može govoriti kritički, upozoravajući na nepravilnosti u djelovanju vlade i koalicije.

Po ocjeni Dnevnika" za sudbinu vlade i koalicije mogla biti presudna sljedeća dva mjeseca. Bratušek je najavila da će do 25. rujna predstaviti nove mjere potrebne za smanjenje proračunskog deficita i financijsku stabilizaciju u idućoj godini, koje, veli, neće biti popularne, a u listopadu se održava i kongres njene stranke.

Osnivač stranke Pozitivna Slovenija ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković odstupio je s mjesta njenog predsjednika zbog nalaza protukorupcijske komisije da nije prijavio svu imovinu koju je stekao dok je obavljao javne funkcije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter