Slovensko ministarstvo odbija povećati mirovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovensko ministarstvo financija odbilo je mogućnost da zbog lanjskog rasta BDP-a u 2015., mirovine porastu za 0,3 posto, a kao razlog navelo je kako to nije moguće očekivati u godini u kojoj deficit državnog proračuna treba smanjiti na 2,8 posto BDP-a, javljaju u petak slovenski mediji.

Izvanredno usklađivanje mirovina s porastom plaća i troškova života predložili su sindikati koji upozoravaju da je prosječna mirovina u Sloveniji 563 eura, a mnogi primaju i manju. Mjesečna primanja od 593 eura statistički se tretiraju kao prag rizika siromaštva. Povećanje mirovina zatražile su i umirovljeničke udruge i najveći sindikati. Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, ujedno predsjednik Demokratske starne umirovljenika (DESUS), članice vladajuće koalicije, izjavio je u četvrtak da koalicijski sporazum stranaka u vladi predviđa povećanje mirovina ako državni statistički ured krajem siječnja potvrdi da je rast BDP-a u 2014. godini bio veći od 2,5 posto.

Erjavec ipak priznaje da bi samo stabilnije stope rasta veće od 3 posto na dulji rok omogućile povećanje plaća u javnoj upravi i mirovina. Ministarstvo financija ove godine isključuje mogućnost rasta mirovina i navodi kako to nije ni bilo predviđeno planom proračuna. Ako bi prosječna mirovina u 2015., porasla za samo 3 eura, to bi javne financije opteretilo s dodatnih 45 milijuna eura, a u sadašnjoj financijskoj situaciji takvo što nije moguće očekivati, obrazložilo je ministarstvo financija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter