Slovenskim fašistima podrezana krila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da je antifašizam u Sloveniji itekako živ i da su ondje spremni izaci na ulice i suprotstaviti se lažnim domoljubima, ispricao je treceg dana šestog Anti-fa festa Andrej Pavlišic iz ljubljanske Anarhisticke grupe. "Službeno, Slovenija je sjajna zemlja, bogata, tolerantna…", ne skrivajuci ironiju zapoceo je Pavlišic. Njegova prica vrtjela se oko 27. travnja ove godine kada su slovenski fašisti odlucili organizirati skup protiv gradnje džamije na kojem bi se okupile i druge radikalne desne skupine. Ironija je u tome što je 27. travnja Dan antifašisticke, oslobodilacke borbe u Sloveniji, a dežurni fašisti su taj datum odabrali jer muslimane smatraju okupatorima od kojih žele osloboditi zemlju.

"Morali smo reagirati", objasnio je Pavlišic. Povezali su se sa Socijalnim centrom Rog i još nekim organizacijama te osnovali Frontu za slobodan svijet - uspjeli su sprijeciti fašisticku kampanju. Dva dana prije najavljenog okupljanja slovenski fašisti su otkazali marš. Fronta je održala proslavu i okupila izmedu 1.500 i 2.000 ljudi, medu kojima je bilo i politicara koji su se došli samo pokazati, iako u organizaciji nisu sudjelovali.

- Nakon toga, primjecuje Pavlišic, "patriotima" su se slomila krila. Poceli su se svadati i optuživati, te se promijenio odnos prema njima u Sloveniji. Ispostavilo se da su clanovi Domoljubna omladina, kako se zove organizacija, zapravo fašisti, navodi Pavlišic te nastavlja govoriti i o ciljevima koje si je Fronta postavila, medu kojima je i onaj da se sukob izmedu fašista i antifašista ne percipira u javnosti kao sukob radikalnih grupa vec kao sukob društva protiv fašista. Željeli su povezati i antifašizam s antikapitalizmom jer, kako je rekao Pavlišic, "kada je kapitalizam u krizi, smrdi po fašizmu", što je i bio naziv predavanja.

Osim Pavlišica na Anti-fa festu govorilo se i o razlozima studentske blokade, plenumima kao najdemokraticnijem nacinu odlucivanja te dobrim i lošim iskustvima studenata koji su u blokadi sudjelovali. Prije toga prikazan je i dokumentarac "Susret", a o mržnji je govorio i predstavnik Mladih antifašista grada Zagreba.


Podijeli: Facebook Twiter