Slovenskim dužnicima nemoguce uci u trag

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Apsolutno ne postoji nikakva mogucnost naplate za 550.506 tisuca kuna, jer tvrtke ne postoje, ljudi su odselili ili jednostavno više u Hrvatskoj ne postoje. Takvo je bilo objašnjenje na zadnjoj sjednici umaškog Gradskog vijeca, koje je moralo u spomenutom iznosu otpisati nenaplativa i zastarjela potraživanja po osnovi komunalne naknade i komunalnog doprinosa.

Podijeljena u cetiri tablice s imenima i tvrtkama mahom iz Slovenije (uglavnom su to odmarališta), ta su potraživanja u kojima su zbrojene glavnice i kamate nastala u razdoblju od 1995. do 2005. godine. Pa tako deset fizickih osoba za komunalnu naknadu duguje ukupno više od 281 tisucu, a nekoliko tvrtki oko 170 tisuca kuna. Kod komunalnog doprinosa potraživanje je iznosilo skoro stotinu tisuca kuna, ali na sjednici je receno da su uspjeli kontaktirati rodbinu jednog slovenskog dužnika koja je pristala podmiriti njegov dug od 7.225 kuna.

Buduci da nije bilo drugog rješenja, vijecnici su to jednoglasno prihvatili. Medutim Danilo Latin tražio je da se pronade i sankcionira odgovorna osoba ili osobe za nastalu štetu.

- Za ovo netko mora odgovarati. Porezni obveznici puno izdvajaju da bi djelatnici gradske uprave primali place pa treba utvrditi tko jest, a tko nije radio svoj posao. Nije na meni da ocijenim tko nije radio svoj posao, zbog cega sada cijela zajednica snosi posljedice. Podržat cu prijedlog ako se podnese zahtjev za otkrivanje odgovornosti nastale štete, rekao je Latin.

- Prije dvije sjednice možda nisam bio dovoljno jasan, pa moram reci da smo 28. listopada podnijeli kaznenu prijavu zbog pocinjene štete, odnosno radi nesavjesnog obavljanja službe. Kada smo preuzeli vlast imali smo neriješenih oko 14.500 predmeta, od kojih je 10.000 riješeno. Procišceni su svi dokumenti pa smo otkrili da za 7,6 milijuna kuna potraživanja nisu poduzimane nikakve mjere naplate te smo podnijeli prijavu protiv nepoznatih pocinitelja.

Revizija nas je upozorila na odredene stvari, ali slovenskim državljanima i odmaralištima ne možemo uci u trag. Ostalo je naših nekoliko vecih dužnika i postoji mogucnost da dogodine prihodujemo nešto izvanredno, što bi proracunu dobro došlo, objasnio je gradonacelnik Vili Bassanese. (T. KOCIJANCIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter