Slovenski ustavni suci o Janšinu odlasku u zatvor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski ustavni suci započeli su u srijedu raspravu o žalbi bivšeg premijera Janeza Janše na dvogodišnju zatvorsku kaznu. O zanimanju za njegovu odluku posvjedočio je velik broj novinara i televizijskih ekipa koje su se okupile pred sudom, ali još nije jasno hoće li odluka biti poznata još danas.

Janšin odvjetnik Franci Matoz ušao je nakratko u zgradu suda, ali je odbio svaki komentar, a u medijima je mnogo špekulacija kako će se ustavni suci postaviti prema pitanju koje nosi političke implikacije.

Janša je već dobio poziv za izdržavanje dvogodišnje kazne zatvora na koju je pravomoćno osuđen zbog korupcijske afere "Patria", zbog čega su upitni izgledi njegove Slovenske demokratske stranke (SDS) na predstojećim parlamentarnim izborima 13. srpnja.

Po nekim špekulacijama, na odluku ustavnih sudaca moglo bi utjecati i njihovo političko uvjerenje, pri čemu ih se 5 od 9 svrstava na "desnicu" i mogli bi biti skloni Janšinim tvrdnjama da su mu osudom bila kršena ljudska prava.

Iako je ustavni sud u svojoj praksi rijetko odlučivao o prihvaćanju takvih ustavnih pritužbi poput Janšine, pred sucima je po tvrdnjama ustavnih stručnjaka nekoliko mogućnosti.

Oni mogu Jašinu žalbu odbiti budući da nije prethodno iskoristio sva pravna sredstva i žalio se vrhovnom sudu, žalbu mogu odbaciti i utvrditi da nije bilo kršenja ljudskih prava, a mogu se odlučiti i za nastavak rasprave za idući tjedan.

Osuđenom bivšem premijeru najviše bi odgovarale preostale dvije mogućnosti - da ustavni sud većinom glasova njegove tvrdnje prihvati i poništi presudu ili da prihvati molbu njegovih odvjetnika da se do daljnjega procedura zaustavi, što znači da Janša 20. lipnja još ne bi morao u zatvor pa bi mogao sudjelovati u kampanji i na izborima kao predsjednik stranke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter