Slovenski tajkun najavio ulaganje u Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bojan Petan, direktor i suvlasnik holding tvrtke Državne založbe Slovenije (DZS), najavio je da ce tvrtke povezane s DZS-om usmjeriti na hrvatsku Istru gdje, navodno, pripremaju manji turisticki projekt o kojem zasad ne žele iznijeti detalje.

Objavio je to jucer medijima nakon što je donio odluku o povlacenju iz Crne Gore. Prema informacijama objavljenima na internetu, Petan je poceo ulagati u Crnu Goru prije pet godina s namjerom širenja turistickih kapaciteta, a što se nije dogodilo. Sada su objavili namjeru prodaje crnogorskog TV kanala IN i povlacenje iz te zemlje zbog gospodarske krize. Mediji spekuliraju da ce TV IN biti prodan za 3,5 do cetiri milijuna eura.

Našao ekonomsku opravdanost u Istri

Najavivši ulaganje u hrvatsku Istru Boris Petan je prešao preko svojih izjava danih prije sedam mjeseci kada je rekao da planira ulagati u Srbiju, ali ne i u Hrvatsku jer tu ne vidi investiciju koja bi mu bila ekonomski opravdana te da ne ulaže tamo gdje nije pozvan. Iz toga se može zakljuciti da je u Istri našao ekonomski opravdanu investiciju i da ga je netko pozvao, a za sada nije poznato tko je to.

Mediji su objavili da je Petan stekao bogatstvo za vrijeme vlade premijera Janeza Janše s kojim se, kao i ostali tajkuni, sukobio kada je ovaj najavio istragu o porijeklu njihove imovine. Slovenski tjednik Mladina je Petana proglasio "specijalistom praonice novca i provjerenim strucnjakom za financiranje politickih stranaka i slovenskih državnih tijela".

Veza s Arenaturistom i Uljanikom

Petana se u slovenskim medijima opisuje kao tajkuna koji je razvio poslovnu mrežu putem koje je postao vecinski vlasnik Dnevnika, drugih najprodavanijih dnevnih novina, te da je zainteresiran za povecanje svog udjela u kapitalu konkurentskog Dela. Potom, posjeduje Marinu Portorož, Terme Catež (najbliže zagrebacko kupalište i jednu od najunosnijih turistickih tvrtki u Sloveniji), Terme Ilidža (u BiH)...

Petana se povezuje i s KD-om, cija podružnica u Hrvatskoj upravlja nekolicinom investicijskih fondova putem kojih posjeduju udjele u brojnim tvrtkama, a medu kojima su Arenaturist (drugi su najveci dionicar s udjelom od 2,6 posto) i Uljanik (imaju 1,32 posto kapitala).

Ranije je Petan pokušavao putem Terma Catež pristupiti javno-privatnom partnerstvu u Suncanom Hvaru. No, hrvatska Vlada je tada odabrala Orco s kojim se nedavno razišla. (P. GREGOROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter