Slovenski rudari u štrajku, bez plaća od siječnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rudari u slovenskom rudniku Trbovlje-Hrastnik u ponedjeljak su u prvoj smjeni započeli štrajk do opoziva zbog neisplaćenih siječanjskih plaća zaprijetivši da će u rudarskom rovu ostati i preko noći i štrajkati do ispunjenja svojih zahtjeva.

"Postoji mogućnost da rudari u jami ostanu preko noći zbog čega smo ih pozvali da sobom uzmu hranu i vodu, deke i vreće za spavanje, a oni koji imaju zdravstvene teškoće i svoje lijekove", izjavio je jutros predsjednik štrajkaškog odbora Anton Lisec.

S rudarima je prije odlaska u rudnički rov razgovarao ministar za infrastrukturu i prostor Samo Omerzel, ali ih nije uspio odvratiti od njihove namjere. Rudnik Trbovlje-Hrastnik ima blokirane račune zbog 3 milijuna eura duga banci, a zaposlenima je prije desetak dana isplaćena samo akontacija plaće za siječanj, zbog čega su već imali štrajk upozorenja.

Država koja je vlasnica rudnika imala je tri tjedna da nešto poduzme, ali nije učinila ništa, zato snosi odgovornost za današnji štrajk, izjavio je predsjednik štrajkaškog odbora Anton Lisec. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter