Slovenski rudari prekidaju štrajk u rudniku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski rudari iz rudnika Trbovlje-Hrastnik koji od ponedjeljka ujutro štrajkaju u jami rudnika na 200 metara dubine u četvrtak su najavili da će obustaviti svoj dramatični prosvjed nakon što su im isplaćene plaće i obećane otpremnine.

"Danas smo od uprave dobili jasna pismena jamstva o ispunjenju naših zahtjeva, zato smo odlučili da će se štrajk prekinuti", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik štrajkaškog odbora Anton Lisec.

"Rudari su zahtijevali jasne odgovore o tome kako će rudnik poslovati u ovoj i idućoj godini, kako će se osigurati novac za plaće idućih mjeseci i gdje će vodstvo rudnika naći 3 milijuna eura za rudare koji su proglašeni tehnološkim viškom", dodao je Lisec.

Rudnik se zatvara jer kopanje niskokaloričnog ugljena u njemu, unatoč još velikim rezervama i dugoj rudarskoj tradiciji u tom kraju, više nije isplativo. Rudarima koji ostaju bez posla nudi se prekvalifikacija, a starijima umirovljenje uz otpremninu.

Od ponedjeljka, u štrajku u jami gdje su i spavali sudjelovalo je 130 rudara, a na svojim radnim mjestima štrajkalo je i 70 zaposlenika uprave rudnika koji je u vlasništvu države.

Rudnik bi trebao biti zatvoren do 2018. godine, a u njemu se ne kopa ugljen nego se obavljaju poslovi zatvaranja i sanacije.

Pod pritiskom prosvjeda rudarima su najprije isplaćene zaostale plaće za siječanj, a onda i za veljaču ove godine, a parlament je izglasovao zakon koji omogućuje da se rudarima koji su proglašeni tehnološkim viškom isplate otpremnine, za što treba osigurati više milijuna eura.

Proteklih su dana pred rudnikom prosvjedovale i obitelji rudara. Štrajkaše je u utorak posjetila i premijerka Alenka Bratušek, obećavši svoju pomoć, a za njihovo zdravlje u telefonskom razgovoru zanimao se i predsjednik države Borut Pahor. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter