Slovenski ribari u hrvatskom moru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski ribari, ali i njihovi ribarski inspektori, ocito prejudiciraju odluku arbitražnog suda koji bi trebao odluciti kuda ce ici granicna crta u Savudrijskoj vali nakon ulaska Hrvatske u EU. Naime, savudrijski ribari u cetvrtak su u jutarnjim satima svjedocili jednom od najbrojnijih upada slovenskih ribarskih brodova u hrvatsko teritorijalno more.

Tamošnji ribar Danilo Latin rekao nam je da je oko 9.30 sati zamijetio sedam slovenskih kocarica i jednu brodicu s mrežama stajacicama na cetiri do pet nautickih milja od obale Savudrije, odnosno 2,5 milja unutar hrvatskih voda. Latin veli da je u jednom trenutku do njih doplovio i gliser slovenskih ribarskih inspektora. Savudrijski ribari tvrde da su slovenske kocarice tijekom dana u više navrata prelazile državnu granicu, dok su gliser, nakon obavljenog nadzora, i ribarica, nakon ispuštanja mreža, prešli na slovensku stranu.

Na naš upit o tom dogadaju, od glasnogovornice PU istarske Nataše Rogic u cetvrtak smo dobili sljedecu informaciju: "Tijekom današnjeg dana, 10. prosinca, pomorska policija je evidentirala povredu državne granice od strane dviju nepoznatih ribarica koje su ušle u teritorijalne vode RH". Na upit kako je moguce da policija nije utvrdila porijeklo plovila, ako vec znaju da je rijec o ribaricama koje su neovlašteno upale u hrvatske vode, Rogic je ponovila da se "zasad radi o nepoznatim ribaricama".

U Savudrijskoj vali u cetvrtak smo dobili i novu kategoriju u misterijima koja bi mogla zainteresirati i samog Arthura Clarkea. Naime, odsad bi, osim NLO-a - nepoznatih letecih objekata, mogli uvesti i termin NPO-a, nepoznatih plovecih objekata.


Podijeli: Facebook Twiter