Slovenski ribari oštetili mreže u blizini Savudrije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 40 komada mreža listarica ošteceno je ili nestalo u petak ujutro pred obalom Savudrije, duboko u hrvatskom teritorijalnom moru. Mreže su bile u vlasništvu Michaela Latina, ciji nam je otac, savudrijski ribar Danilo Latin, rekao da se šteta procjenjuje na više od 800 eura. Latin tvrdi da su mreže oštetile, odnosno pokupile slovenske lebdece koce Riba I i Riba II, koje u tom akvatoriju stalno ribare.

Latin veli da ovo nije prvi put da njegov sin iz mora izvlaci oštecene mreže, a u nekoliko je navrata takve incidente prijavljivao policiji koja uopce nije reagirala.

"Ne vidimo više smisla da takve stvari prijavljujemo policiji. U vecini slucajeva oni sumnjaju u istinitost naših prijava pa stoga im više ni necemo ništa govoriti. Ovaj najnoviji slucaj sam prijavio Cehu ribara Hrvatske te Ministarstvu ribarstva", veli Latin.

Inace, hrvatska policija doista više uopce ne reagira na upade slovenskih ribara u hrvatsko teritorijalno more. Nacelnik PU istarske Loris Kozlevac nam je nedavno priznao da su takav dogovor postigle vlasti u Hrvatskoj i Sloveniji, iako za to ne postoji nikakva pravna podloga osim sporazuma o pogranicnom prometu i suradnji (SOPS) koji je, medutim, neprimjenjiv.


Podijeli: Facebook Twiter