Slovenski poduzetnik tvrdi da je placao reket

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski medijski poduzetnik Leon Oblak tvrdi da je morao placati reket od 6.000 eura mjesecno kako ne bi bila ukinuta mreža desetak radio postaja kojima upravlja.

"Do mene su došli posrednici, tvrdeci da poznaju prave ljude u ministarskim kabinetima, te da zakonske izmjene nece ici na moju štetu ako platim", rekao je Oblak u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV. "Dali su mi do znanja da posvuda imaju veze i da ce biti još gore ako ih prijavim", rekao je Oblak, dodavši da je prvo odbio njihovu ponudu, ali je kasnije pristao placati nakon što se pojavio zakonski prijedlog koji bi ogranicio privatno vlasništvo nad radio postajama.

Oblak navodi da nije rijedak slucaj da se na taj nacin ucjenjuju poduzetnici, koji moraju sklapati maglovite konzultantske ugovore s posrednicima koji tvrde da imaju veze s vladajucim strukturama.

Tvrdi da to nije jedini slucaj kad je bio na taj nacin ucijenjen, te da je jednom stvar ispricao i policiji, ali je u razgovoru s kriminalistima zakljucio da ne može dati cvrste dokaze kako bi se stvar dovela do pravosuda.

Ovih dana i ekonomist Rado Pezdir izjavljuje da mu je preko posrednika bio nuden novac, kako bi utjecao na ministra financija Janeza Šušteršica s kojim se poznaje vec dvadesetak godina i s kojim je suradivao u prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji.

Pezdir je za poslovni dnevnik "Finance" iznio da su ga htjeli podmititi kako bi djelovao na Šušteršica, ali da je to odbio i da ce stvar prijaviti uredu za borbu protiv korupcije.

"U Sloveniji postoje bizarni tipovi koji detektiraju poduzetnike koji imaju teškoce s odredenom zakonskom regulativom ili su zaduženi. Nadu se s njima i kažu im da ce njihov problem nestati ako plate recimo 20.000 eura", naveo je Pezdir za "Finance".

On tvrdi da takvi posrednici koje zove "parazitima" cesto obmanjuju potencijalne klijente svojim navodnim politickim vezama, te da se to dogodilo i u njegovu slucaju jer njegovo poznanstvo s ministrom financija nije na prodaju. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter