Slovenski penzići na bike oldtimerima

(N. ORLOVIĆ RADIĆ)
(N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Rovinjskim Trgom maršala Tita u četvrtak se provozalo deset biciklista koji su se isticali odjećom iz prošlog stoljeća i izgledom svojih bicikala. Vesela se grupa zaustavila ispred Gradske palače da bi pozirala brojnim i slučajnim fotografima te zdušno otpjevala Coceov hit "Vilo moja". Kako saznajemo od Andreja Derlinka, jednog od osnivača Društva "Rovtarji" iz Škofje Loke, kojem i pripadaju atraktivni penzići-biciklisti, društvo je osnovano 1998. godine i okuplja oko 35 aktivnih članova.

- Sve je krenulo sa snijegom i strašću za skijanjem na starinskim skijama. No, kako zima traje prekratko, odlučili smo se aktivirati i u izvan snježnim mjesecima, i to uz pomoć bicikla. Kako smo svi starije dobi sa tavana i podruma izvukli smo stare bicikle, sa njih skinuli prašinu i odlučili ih pokrenuti. Najstariji bicikl s velikim prednjim kotačem datira iz 1870. godine, a imamo i jedan s drvenim kotačima napravljen po uzoru na bicikl iz 1850. godine, objašnjava nam jedan od osnivača Društva "Rovtarji", od kojeg doznajemo i kako se Rovinj našao na njihovoj biciklističkoj ruti.

- Cilj našeg jednodnevnog bicikliranja bila je Pula, no s trase nas je "skrenula" informacija o ljepotama Rovinja, ali i činjenica da je Škofja Loka predstavnik Slovenije, baš kao i Rovinj Hrvatske u "Douzelage" - Udruzi bratimljenih gradova Europske Unije, kazao je simpatični i raspjevani Andrej Derlink. (N. O. R.)


Podijeli: Facebook Twiter