Slovenski parlament šalje vojsku na granicu

Ilustracija (AFP)
Ilustracija (AFP)

Slovenija razmišlja o tome da za pomoć u obrani schengenske granice zamoli Njemačku i Austriju, te zemlje Višegradske skupine, piše u srijedu ljubljanski dnevni list "Dnevnik", pozivajući se na neslužbene informacije slovenskih novinara koji su u utorak pratili posjet predsjednika Boruta Pahora Bruxellesu.

Pahor se tom prilikom sastao s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom koji nakon susreta nisu davali izjave, te im rekao da je strateški interes Slovenije da u zemlji koja je na balkanskoj ruti za migrante ostane samo onoliko migranata i izbjeglica koliko ih može zbrinuti.

Također je poručio da je za Sloveniju u obuzdavanju nekontroliranog dolazaka migranata vrijeme ključni čimbenik, navodi ljubljanski list, te dodaje da slovenska vlada za pomoć u kontroli svoje južne granice koja je i granica Schengenskog prostora zatraži pojačanja iz drugih zemalja članica, što bi morala odobriti Europska komisija.

"Za angažiranje stranih policijskih snaga odobrenje mora dati Europska komisija. Pomoć je Sloveniji već nudila Višegradska četvorica (Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska), ali Slovenija po našim informacijama želi sudjelovanje austrijske i njemačke policije", navodi list, te dodaje da i u Sloveniji u nekim političkim krugovima postoji zamisao da bi se trebalo početi pripremati na postavljanje fizičke barijere na granici ako pritisak migranata postane neizdrživ.

Rasprava u parlamentu trajala je pet sati, a za usvajanje dopune Zakona o obrani tražila se dvotrećinska većina. Tako je za dodatne ovlasti vojsci glasalo 66 zastupnika, a pet je bilo protiv. Protiv zakona glasovali su samo zastupnici oporbene Udružene ljevice (ZL) koji zakon smatraju ustavno spornim. Izmjene zakona donesene su na prijedlog vlade koja se zbog novog vala migranata preko Hrvatske susretala s optužbama oporbene desnice da ne kontrolira dovoljno učinkovito državnu granicu koja je i granica schengenskog područja, te da se sustav kontrole priljeva migranata koji u zemlju ulaze stihijski raspao.

Uoči rasprave o dopuni Zakona o obrani premijer Miro Cerar je izjavio da je Slovenija dobila obećanje Europske unije da će joj za zaštitu njene schengenske granice odobriti pomoć u opremi za policiju, policijske kadrove, ali i financijsku potporu.

Slovenski mediji navode da je u zemlju u utorak iz Hrvatske stiglo između osam i devet tisuća izbjeglica, te da ih je nekoliko tisuća otišlo u Austriju.

Također, navodi se da je u utorak navečer iz Tovarnika na željezničku stanicu u Središču ob Dravi stigao vlak sa oko 1.500 izbjeglica te da je Hrvatska o tome izvijestila slovenske službe.

U Hrvatsku je u utorak do 21 sat ušlo 6.373 migranata, a u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazilo se 2.127 osoba, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH. Također, i dalje se očekuje priljev migranata u Hrvatsku s područja Republike Srbije.

Od početka migracijske krize, od 16. rujna, na područje Republike Hrvatske je ušao 207.941 migrant, naveo je MUP RH na svojim internetskim stranicama.

Slovenska vojska ima oko 7000 pripadnika, a uz granicu s Hrvatskom zakonom koji bi već danas trebao stupiti na snagu dobiva ovlasti da u suradnji s policijom može osobama izdavati upozorenja i upute, privremeno ograničiti njihovo kretanje, te zajedno s policijom uspostavljati kontrolu u smirivanju mase ljudi, koristeći prisilna sredstva.

Dodatne policijske ovlasti koje se daju vojsci na 670 kilometara dugoj granici s Hrvatskom vrijedit će za sada najviše tri mjeseca, s mogućnošću da se produže.

Ministrica obrane Andreja Katič rekla je da će aktiviranje vojske na novim zadaćama teći u dvije faze, pri čemu će za aktiviranje druge faze u kojoj bi vojska na zadaćama mogla djelovati i samostalno biti potrebna nova odluka parlamenta, dok će u prvoj fazi vojnici samo pomagati graničnoj policiji.

Premijer Miro Cerar kazao je da izmjene zakona zapravo znače prilagođavanje mjera na granici situaciji za slučaj veće navale migranata jer je vojska i do sada uspješno surađivala s policijom nudeći logističku potporu.

Opozicija iz redova desnice podržala je zakon, ali ističući da je vlada djelovala sa zakašnjenjem i da ga je trebala predložiti znatno ranije, što su oni i poticali, ali nije bilo prihvaćeno.

Neki od zastupnika Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše navodili su u raspravi da je potrebno započeti s pripremama za postavljanje fizičkih prepreka na granici ako se situacija i dalje bude zaoštravala, a priljev migranata bude nekontroliran.


Podijeli: Facebook Twiter