Slovenski obrtnici najavili prosvjede

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog teškog gospodarskog stanja koje posebno pogada obrtnike i manje poduzetnike slovenska obrtnicko-poduzetnicka komora najavila je u petak da ce iduceg mjeseca organizirati niz prosvjednih aktivnosti i drugih oblika "gradanskog neposluha", do toga da ce njeno clanstvo prestati placati doprinose državi i povuci svoja sredstva iz banaka.

Za prosvjedne akcije smo dobili 100-postotnu potporu clanstva, rekao je na konferenciji za novinare potpredsjednik upravnog odbora obrtnicko-poduzetnicke komore Jani Ulaga, dodavši da se radi 52.000 clanova komore i tvrtkama koje zapošljavaju 100.000 ljudi.

Zbog insolventnosti i platne nediscipline izazvane gospodarskom krizom, osobito stecajevima u gradevinarstvu, ali i u drugim djelatnostima, obrtnici i mali poduzentici pocetkom su godine zatražili od vlade odlucnije mjere kako bi se izvukli iz "alarmantnog stanja" koje prijeti tom sektoru gospodarstva.

"Ne krivimo samo ovu vladu nego i sve prijašnje. Slovenija je u kolapsu i dok druge europske države doživljavaju oporavak ova je država još uvijek u krizi", rekao je Ulaga.

Buduci da kod stecajeva i postupaka prisilne naplate duga najkraci kraj obicno izvuku mali obrtnici i poduzetnici kao podizvodaci radova, oni traže da se skrate platni rokovi i poboljša platna disciplina, te da država za njih uvede olakšice kako bi krizu preživjeli jer je u prošloj godini zbog krize oko 9.000 obrtnickih i malih poduzeca prestalo raditi, što je dvostruko više nego 2000. godine.

Ako vlada ne bude brzo reagirala na njihove zahtjeve najavili su eskalaciju prosvjednih akcija, ukljucujuci i odbijanje placanja poreza, a u konacnici i potpunu prometnu blokadu države koju predvidaju za 18. travnja, o cemu bi se nekoliko dana prije toga još moralo izjasniti njihovo clanstvo na skupštini.


Podijeli: Facebook Twiter