Slovenski novinar osumnjičen za ucjenu pušten iz pritvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski novinar Vladimir Vodušek tvrdi da je žrtva "lokalne mafije", u slučaju zbog kojega je skoro mjesec dana proveo u pritvoru, uhićen nekoliko sati nakon što je na svojoj privatnoj televiziji u emisiji ugostio premijera Janeza Janšu.

"Nikad  u 24 godine novinarske karijere nikoga nisam ucjenjivao", rekao je Vodušek za Slovensku televiziju, neposredno nakon puštanja iz pritvora o policijskoj istrazi u kojoj se sumnjiči za medijski reket, odnosno ucjenjivanje jednog menadžera.

"Pao sam u ruke lokalne mafije, koja je zlorabila policiju, državno odvjetništvo i sudstvo," tvrdi Vodušek čija je televizija već dulje vremena u financijskim teškoćama i otpušta zaposlene i suradnike.

"Ne znam što je u pozadini, to ćemo nastojati utvrditi", izjavio je, upitan ima li slučaj političku pozadinu. No, dodaje kako ga zbog novinarskog iskustva cijela stvar podsjeća na neke političko-sudske afere iz prošlosti čiji je cilj bio kompromitirati Janeza Janšu, sadašnjeg predsjednika vlade, s kojim je Vodušek prijatelj.

Neki slovenski mediji povezuju Vodušekovo uhićenje s ostavkom "pod pritiskom" ravnatelja slovenske policije Janka Goršeka kojega je postavila prijašnja vlada, a mandat mu je trebao trajati još dvije godine.

Iako je ministar unutarnjih poslova Vinko Gorenak u srijedu izjavio  da dva slučaja nisu povezana, potvrdio je da su između njega i Goršeka postojale velike razlike u pogledu na vođenje policije. No, politički kuloari i mediji bliski oporbi tvrde da odlazak starog ravnatelja policije kojega je vlada svakako namjeravala smijeniti ovako bio ubrzan.

Kriminalisti su, na prijavu direktora jedne tvrtke da ga Vodušek ucjenjuje prijetnjom objave poslovnih nepravilnosti, novinara i vlasnika televizije Vladimira Vodušeka dulje vremena imali pod prismotrom i pratili njegovu komunikaciju.

Uhićen je u posebnoj akciji, nakon što je primio označeni novac za koji tvrdi da je mu je njime poduzetnik platio za reklamu, odnosno oglašavanje.

No, nagađa se da je prateći osumnjičenog novinara, policija zabilježila i njegov razgovor s predsjednikom vlade Janezom Janšom. Janša nije znao da se protiv Vodušeka vodi istraga.

Navodno je čak i  televizijski studio u kojemu je Janša razgovarao s Vodušekom nekoliko sati prije njegova uhićenja bio "ozvučen" i to na osnovi sudskog naloga, tvrde neki slovenski mediji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter