Slovenski ministar zdravlja podnio ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski ministar zdravlja Tomaž Gantar podnio je u ponedjeljak neopozivu ostavku, a kao razlog je naveo velike razlike u koalicijskoj vladi oko zdravstvene reforme, ali i teškoće javnog zdravstva zbog smanjivanja novca zadnjih godina.

Gantar je član Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) kojoj po koalicijskom ugovoru pripada zdravstveni resor, no stranka je navela da neće inzistirati na tomu da i novi ministar bude iz njenih redova. Gantar je izjavio da u vladajućoj koaliciji postoje velike razlike u gledanjima na zdravstvenu reformu. Socijalni demokrati (SD), ali i sindikati preko mjere inzistiraju na održavanju javnog zdravstva i ograničavanju privatnog zdravstva preko koncesija, kazao je.

Dodao je da su jaki otpori protiv bilo kakve modernizacije i promjene zakonskih okvira kako bi zdravstveni sustav i dalje mogao biti "uspješan, dostupan kvalitetan i financijski održiv". Konačno, Gantar je podsjetio da je svoju ostavku najavio još prije šest mjeseci u slučaju da ne bude mogao provesti zdravstvenu reformu.

Interventnim zakonom zdravstvu su zbog štednje zadnjih godina na državnoj razini smanjena sredstva za 300 milijuna eura godišnje. U javnom zdravstvu vlada uravnilovka bez obzira na učinak, sustavom javnih zdravstvenih ustanova loše se upravlja, a lobiji onemogućavaju promjene, napisao je Gantar u svome pismu vladi. Također je rekao da Austrija po glavi stanovnika za zdravstvo namijeni dva do tri puta više nego Slovenija.

"Mnogo je takozvanih poznavatelja zdravstva koji postavljaju zapreke i onemogućuju svaku promjenu i modernizaciju, kako bi se slovenski zdravstveni sustav modernizirao. No, pogrešno je uvjerenje da postoje rješenja koja bi bila učinkovita, a u isto vrijeme zadovoljila sve, a niti zdravstvena reforma ne može preko noći riješiti sve godinama akumulirane teškoće", naveo je u izjavi. Tomaž Gantar je daodao da ga brine sudbina slovenskih pacijenata te se pita gdje će se oni liječiti ako se stvari nastave kao do sada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter