Slovenski ministar obećao pomoć inovatoru Žirovniku

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Nakon što je posjetio društvo slovenske nacionalne manjine u Rijeci, Gorazd Žmavc, slovenski ministar za iseljene Slovence, u petak se susreo s predstavnicima društava u Puli, Poreču, Labinu, Umagu i Buzetu. 

Za boravka u Puli novinarima je izjavio da je jako ponosan što je gost u Istri, te da je prvi put u posjetu Slovenskom kulturnom društvu Istra. Ondje su ministra Žmavca i Dejana Podgoršeka, koordinatora slovenske Vlade za poslove u susjednim zemljama, primili predsjednica Društva Klaudija Velimirović, zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko i pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić.

Povezati gradove

- Želim vidjeti kako djeluje Društvo Slovenaca u Puli koje je vrlo značajno. Naš je interes i želja poboljšati gospodarsku i kulturnu suradnju s domovinom, rekao je Žmavc, koji važnim smatra povezivanje s gradovima u Istri. Cilj je, rekao je, da kao ministar u slovenskoj Vladi otvori mogućnost povezivanja regija u okruženju. Smatra, naime, da regije Hrvatske, Slovenije, Italije, država članica EU-a, imaju dosta projekata u kojima bi mogle gospodarski surađivati te ih kandidirati za sredstva europskih fondova. 

Istaknuo je da u Istri živi gotovo 2.000 Slovenaca. Istra je, sa svojim slovenskim dijelom, velika gospodarska sila, rekao je ministar te dodao da u tom smislu treba povezati gradove. Istaknuo je i dobru suradnju slovenske manjine s pulskom vlašću.

Zajednički projekti

Pulski inovator Franc Žirovnik u petak je ministru predstavio svoj izum, vertikalnu eolsku elektrocentralu, koji bi, kazao je, mogao zadovoljiti potrebe za električnom energijom jednog manjeg grada, a za koji je samo lani na raznim sajmovima inovacija u svijetu dobio čak devet medalja. Riječ je o ekološkom, jeftinom postrojenju koje bi proizvodilo električnu energiju kombiniranjem snage protoka zračne struje i električne energije proizvedene uz pomoć fotonaponskih panela. No, Žirovnik nije zainteresiran za prodaju svoje centrale, za koju već pljušte ponude multimilijardera, već želi da mu hrvatska i slovenska vlast pomognu proizvesti prototip u Hrvatskoj ili Sloveniji, za što bi trebalo oko 30.000 eura, dok bi za patentiranje izuma trebalo još stotinjak tisuća eura.

Nudio sam izum hrvatskoj Vladi, ali su rekli da nemaju novaca. Potreba je planetarna, a ja bih želio da načinimo radni model koji bi prodavali cijelom svijetu, rekao je Žirovnik te kazao da bi se dio sredstava mogao osigurati iz fondova EU-a. Žmavc je obećao da će inicirati sastanak u Ljubljani na kojem bi Žirovnik svoj izum predstavio struci.

Ministar je najavio idući posjet Istri zajedno sa slovenskim gospodarskim izaslanstvom kako bi oživjeli regionalnu suradnju u zajedničkim projektima koji bi se kandidirali za sredstva EU-a, u čemu Slovenija svojim iskustvom može pomoći Istri.

Žulić: Sočergu ponovo otvoriti za sav teretni promet

U sklopu istarske turneje, slovenski ministar u Vladinom Uredu za Slovence u inozemstvu i svijetu Gorazd Žmavc boravio je u petak u Buzetu gdje ga je dočekao gradonačelnik Siniša Žulić sa suradnicima, kao i predstavnici Slovenskog kulturnog društva "Lipa" Buzet.

- Želimo dati veći naglasak na regionalno povezivanje i suradnju, ne samo u segmentu kulturne suradnje već i gospodarske kao i pri razvijanju prekograničnih projekata radi povlačenja sredstava iz EU fondova, istaknuo je Žmavc.

Samim time što je uz granicu sa Slovenijom, naglasio je gradonačelnik Žulić, Buzet je povijesno vezan za Slovensko primorje i obiteljski i gospodarski. Povezuje ga i odlična suradnja sa Općinom Kopar, posebno na europskim projektima. Jedna od najvažnijih industrija u Buzetu je P. P. C., najveća buzetska firma od oko tisuću zaposlenih, koja je kao razvojni dobavljač automobilskih sklopova, ujedno i dio Grupacije Cimos Kopar.

Žulić je slovenskog ministra zamolio da pokuša posredovati pri rješavanju dugogodišnjeg problema prometne povezanosti. - S obzirom da već sedam, osam godina, preko graničnog prijelaza Sočerga, na relaciji Buzet- Kopar, mogu prometovati samo kamioni do 7,5 tona ukupne nosivosti, dok su "teškaši" preusmjereni na druge granične prijelaze, puno bi nam značilo kada bi se taj prijelaz ponovno otvorio za sav teretni promet jer bi to našim gospodarstvenicima, posebno Cimosu, značajno smanjilo troškove poslovanja, izjavio je gradonačelnik Žulić.

Predsjednica i dopredsjednica buzetske "Lipe" Draga Klarić i Smilja Marinac, upoznale su ministra Žmavca s projektima ovog slovenskog društva. Među ostalim, "Lipa" već nekoliko godina u Buzetu provodi tečaj slovenskog jezika namijenjen uglavnom pripadnicima slovenske nacionalne manjine, Slovencima i njihovim potomcima. Susretu sa ministrom bili su nazočni najmlađa članica "Lipe" 12- godišnja Jana Marinac i najstariji član 80-godišnji Emil Zonta.(M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter