Slovenski mediji: Janša "praktički" preuzima MVP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluku slovenskog premijera Janeza Janše da iz pregovora s Hrvatskom o Ljubljanskoj banci izuzme Karla Erjavca vodeći slovenski dnevnici analiziraju u subotu s aspekta odnosa u unutarnjoj politici, ali se uz to pitaju što taj potez znači za odnose s Hrvatskom i ratifikaciju njenog pristupnog ugovora s EU-om, s čime Ljubljana povezuje slučaj Ljubljanske banke.

Ljubljansko "Delo" u svom glavom komentaru navodi da je Janša smjenjivanjem Erjavca s položaja pregovarača pokazao da se pokušaj predsjednika države Boruta Pahora da se na zajedničkom sastanku s političkim prvacima dan ranije demonstrira "idilično jedinstvo političkog vrha" kad je riječ o političkim prioritetima, a među njima su i odnosi s Hrvatskom, pokazao kao "iluzija".

No, dodaje vodeći slovenski dnevnik, odluka premijera Janša da makne Erjavca govori da je premijeru najvažnije tko miče figure na političkoj šahovnici, čime pokazuje da je motiviran unutarpolitičkim razlozima. Zato odluka da se Erjavca povuče iz procesa koji "trasira hrvatski put prema punopravnom članstvu u EU niti nije iznenađenje", navodi list.

Janša je nakon odlaska Građanske liste (GL) iz vladajuće koalicije privremeno preuzeo poslove ministra financija, a sada "praktično preuzima i ministarstvo vanjskih poslova", kritički procjenjuje Janšin potez "Delo". "A, to je za normalnu državu s razvijenim demokratskim standardima ne samo nevjerodostojno nego i apsurdno", navodi se u komentaru.

Ljubljanski "Dnevnik" navodi da su, po neslužbenim informacijama, Erjavcu oduzete i ovlasti za zastupanje Slovenije u ponedjeljak u Bruxellesu na sastanku Vijeća za europske poslove EU-a, gdje se namjeravao sastati i s hrvatskom ministricom Vesnom Pusić, te da će Sloveniju na tom skupu predstavljati državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Igor Senčar.

Ustavni pravnik Rajko Pirnat koji inače smatra da Janša nije imao pravnog uporišta za oduzimanje pregovaračkog statusa Erjavcu koji je još uvijek ministar i član vlade izjavio je za "Dnevnik" da mu je teško zamisliti situaciju da na jednoj strani pregovore vodi ministrica vanjskih poslova, a na drugoj državni tajnik, te da se "može očekivati da će i hrvatska strana imenovati opunomoćenika za pregovore".

List podsjeća na neke razlike u izjavama Janše i Erjavca oko tempa pregovora za problem Ljubljanske banke jer je Janša konačno rješenje postavljao u širi vremenski okvir. S druge strane iznosi ocjene nekih slovenskih stručnjaka za diplomaciju da Erjavec svojim izjavama zadnjih tjedana nije prelazio okvire onoga što kao ministar o pregovorima koji su u tijeku smije reći, te da su neopravdana mišljenja kako je čestim javnim nastupanjem mogao ugroziti njihov uspješan završetak.

Kao znak da dogovor o Ljubljanskoj banci nije tako blizu list navodi različitost sadašnjih pozicija dviju strana o statusu tužbi protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, što će čini se biti najteži orah koji moraju slomiti premijeri Milanović i Janša pred svoj najavljeni sastanak 10. idućeg mjeseca.

Slovenija je povlačenje tih tužbi do sada stavljala u središte i kao uvjet za početkak procesa ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji, dok jučerašnja izjava hrvatskog premijera još uvijek govori da te tužbe nije moguće sasvim povući nego da ih je na neki način moguće staviti u "pasivno stanje", navodi list.

"Slovenija s druge strane po našim podacima traži put kako osigurati da Hrvatska te tužbe u budućnosti ne bi opet obnovila", navodi ljubljanski "Dnevnik".(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter