Slovenski liječnici u četvrtak u štrajku, traže veće plaće

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Slovenski liječnici u četvrtak će održati jednodnevni štrajk zbog kojega će javno zdravstvo obavljati samo nužne usluge i operacije.

Sindikat liječnika Fides koji organizator štrajka kao glavne zahtjeve istaknuo je postizanje dogovora s vladom po kojemu bi prosječna plaća liječnika dosegnula trostruku prosječnu plaću na nacionalnoj razini, odnosno oko 3100 eura neto, cjelovitu zdravstvenu reformu. Oni tvrde da je odnos prosječne liječničke plaće i prosječne plaće u državi prije 15 godina bio 2,7 naprama 1, te da je sada zbog srozavanja standarda sveden na 1,98 naprama 1. Fides tvrdi da bi za rad liječnika u Sloveniji trebalo uvesti kriterije i standarde rada kakvi važe u drugim zemljama EU-a, kako bi ih se rasteretilo da bi se mogli više posvetiti pacijentima umjesto da svaki pregled u prosjeku traje 7 minuta, kao što je sada slučaj. "Naš motiv za štrajk je širi i zapravo se radi o borbi za prava pacijenata i očuvanje zdravstvenog sustava koji mora biti svima dostupan, i to ne samo deklarativno", naveo je u svom proglasu liječnički sindikat Fides. Liječnici navode da zbog štednje i padanja plaća i standarda u zdravstvu sve više liječnika želi otići u inozemstvo te da zdravstvenu reformu onemogućavaju lobiji i političari koji, kako tvrde, ne osjećaju probleme u zdravstvu jer su privilegirani i kad se radi o medicinskim uslugama. Slovenska vlada štrajk je proglasila nepotrebnim i neopravdanim te najavila da neće biti plaćen, a ministrica zdravlja Milojka Kolar zanijekala je tvrdnje da se sedam mjeseci nije željela sastati sa sindikalnim predstavnicima i da odbija svaki dijalog.

Zadnje afere u slovenskom zdravstvu i smanjenje kvalitete usluga u javnim zdravstvenim ustanovama zadnjih su tjedana izazivale ogorčene javne polemike pa su zadnje ankete pokazale da javnost većinom ne podupire liječnički štrajk niti zahtjeve za povećanje plaća. Predsjednik Fidesa dr. Konrad Kuštrin optužio je vladu i ministricu zdravlja da medijskom kampanjom u zadnje vrijeme ruše ugled njihove profesije u javnosti, prikazujući štrajk kao ucjenu koju si drugi zaposleni u javnom sektoru i gospodarstvu ne mogu priuštiti. U tu je svrhu, prema ocjeni sindikata slovenskih liječnika, iskorištena i atmosfera nakon uhićenja liječnika ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra (UKC), optuženog da je eutanazirao sedam pacijenata, što je okvalificirano kao ubojstvo. Ministrica zdravstva i premijer Miro Cerar zatražili su zbog tog slučaja, koji je šokirao javnost, ostavke vodstva najveće slovenske zdravstvene ustanove kako bi se provela temeljita reorganizacija na nekim odjelima, što je ono odbilo, ocijenivši da je riječ o pritiscima i nastojanju da se zdravstvo podredi političkim potrebama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter