Slovenski kardinal odbacio tvrdnje očinstvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekadašnji ljubljanski nadbiskup i donedavni pročelnik vatikanske kongregacije za redovnike kardinal Franc Rode u utorak je oštro odbacio tvrdnje vodećeg slovenskog dnevnog lista da je otac 42-godišnjaka, kojega je rodila djevojka kojoj je kao mladi svećenik bio vjeroučitelj.

"Članak koji se temelji na glasinama i citiranju neimenovanih izvora predstavlja napad na moje ime. To je neistinita i izmišljena priča i oštro opovrgavam sve tvrdnje o kršenju svećeničkog celibata i navodnom očinstvu", poručio je Rode u izjavi objavljenoj na internetskoj stranici Slovenske biskupske konferencije.

Istodobno, kardinal Rode je najavio tužbu za klevetu protiv dnevnika "Delo" koji je u utorak objavio tu priču.

Budući da "Delo" nije htjelo povući članak niti objaviti njegov demanti, Rode je najavio da će protiv lista upotrijebiti sva raspoloživa pravna sredstva, te da je u tu svrhu već angažirao odvjetnike, kako bi zaštitio svoju čast.

Vjerujem da će sudski postupak pokazati neutemeljenost i neistinitost novinskog zapisa, poručio je kardinal.

"Delo" tvrdi da je Rode, koji je za svećenika zaređen 1960. godine, u vrijeme kad je kao kapelan službovao u okolici Celja upoznao maloljetnicu s kojom je 1969. bio u intimnoj vezi iz koje je rođen njezin danas 42-godišnji sin.

Majka danas živi u Njemačkoj, a iako niječe da je Rode otac njezina sina, priznaje da je sa sadašnjim kardinalom nekoć bila u intimnoj vezi, tvrdi list.

"Delo" piše da je stupilo u kontakt i sa njezinim sinom, a objavilo je i njegovu sliku.

 On je rekao da ga zanima tko je njegov biološki otac, te da je u tom smislu Rodeu pisao u Vatikan i Ljubljanu, ali nije dobio odgovor, te da je nedavno zatražio preko odvjetnice da se on o tome izjasni ili pristane na analizu DNK kako bi se sumnje uklonile.

Rode pak u svom demantiju tvrdi da od njega "nikad osobno nije primio nikakav zahtjev za provjeru rodbinske veze". Navodi da je istina kako je poznavao njegovu majku, ali da s njom nije bio u intimnom odnosu i da su glasine kako je njegov biološki otac netočne i izmišljene. Takve je glasine, tvrdi Rode, opovrgla i majka.

Priča o navodnom kršenju celibata i nepriznatom djetetu na račun Rodea dolazi nakon što je prije mjesec dana objavljeno da je zbog sličnih sumnji Vatikan po kazni poslao u Trst Rodeova nasljednika na nadbiskupskoj stolici, umirovljenog nadbiskupa Alojza Urana.

Laički tisak u Sloveniji, koji Rodea drži vrhom "konzervativnog" dijela visokog slovenskog svećenstva, a Urana svrstava među "liberale", nagađao je da je upravo utjecajni Rode u Vatikanu isposlovao tako drastičnu kaznu za svoga nasljednika, što je Rode tada oštro opovrgao. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter