Slovenski gospodarstvenici traže vladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupina slovenskim gospodarstvenika zatražila je u petak što skorije formiranje vlade koja ce biti spremna odgovoriti na izazove vremena i privuci strana ulaganja.

Što prije trebamo novu vladu s jasnim programom, jer se prilike u svijetu vrlo brzo mijenjaju, izjavila je novinarima skupina uglednih slovenskih gospodarstvenika prilikom susreta koji je u Ljubljani organizirala Americko-slovenska gospodarska komora.

Americki veleposlanik u Sloveniji Joseph Adamo Mussomeli iskoristio je tu priliku da još jednom opovrgne navodno napete odnose Slovenije i SAD-a zbog njegova navodnog uplitanja u sastavljanje nove slovenske vlade.

Mussomeli je izjavio da mu se ne cini toliko važnim hoce li buduca vlada biti lijeva ili desna, koliko to da bude otvorena prema stranim ulaganjima.

Tvrdnja jednog slovenskog portala, prema kojemu SAD posjeduju dokumumente koji bi mogli kompromitirati Zorana Jankovica, americki je veleposlanik nazvao "glupošcu", javila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Sastanku gospodarstvenika u Ljubljani nazocio je i France Arhar, kojega neki slovenski mediji spominju kao moguceg "kompromisnog mandatara", ako nakon neuspjeha Zorana Jankovica vladu ne uspije sastaviti ni Janez Janša, no Arhar nije želio komentirati ta nagadanja.

64-godišnji Arhar u dva je mandata vodio slovensku središnju banku. Vecinu svoje karijere proveo je u bankarstvu, iako je po obrazovanju pravnik, a smatraju ga zaslužnim za relativnu stabilnost nekadašnje slovenske valute tolara.

Predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša i predsjendik Gradanske liste Gregor Virant izjavili su u cetvrtak za Slovensku televiziju da je vrijeme za razmišljanje o trecem kandidatu za premijera prošlo i da ce nastojati oformiti vladu desnog centra sa širom potporom u parlamentu.

Slovenski predsjendik Danilo Tuerk u ponedjeljak ce zapoceti nove konzultacije sa strankama, nakon što Zoran Jankovic u srijedu nije dobio u parlamentu dovoljno glasova za formiranje vlade. Parlament o kandidatu za premijera sada mora glasovati najkasnije u petak za dva tjedna, a u slucaju neuspjeha postoji i opasnost da bi se morali održati novi izbori.


Podijeli: Facebook Twiter