Slovenski Energoplan traži partnere za Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Je li neizvjesna sudbina dvaju velikih projekata Energoplana na Bujštini - gradnje golf resorta u selu Vrnjak kod Grožnjana i turistickog naselja Silboris u Bašaniji pored Umaga? Naime, slovenska gradevinska tvrtka Energoplan, poput brojnih drugih, u velikim je poslovnim poteškocama, koje bi u konacnici mogle dovesti i do stecaja. Pred ljubljanskim je Okružnim sudom u tijeku postupak nagodbe vezan uz naplatu više desetaka milijuna eura dugova, a stecaj ce uslijediti ako se ne postigne dogovor s najmanje 60 posto vjerovnika.

Pitali smo Luku Levaja, direktora Energoplana golf, hoce li financijske poteškoce zaustaviti njihove projekte u Istri. Levaj tvrdi da te investicije, za koje se pocetak gradnje najavljuje vec godinama, nisu upitne, da bi obje s konkretnom realizacijom trebale startati 2013., ali da zbog krize sve ide usporenim tijekom. Vrlo vjerojatno ce za obje tražiti partnere, a tvrdi da vec ima dosta zainteresiranih investitora.

- Istina je da centrala u Sloveniji ima probleme, tvrtka je u predstecajnom postupku, ali to ne utjece na hrvatski Energoplan i njegove projekte. Energoplan iz Zagreba bavi se gradevinskim inženjeringom, nedavno je dovršena gradnja trgovackog centra Mercator u Rovinju, a u pripremi su projekti u Sarajevu, Zadru i Rijeci. S obzirom na to da sam iz Umaga, velika mi je želja da se ostvare investicije na ovom podrucju. Za Vrnjak smo procijenili da ce investicija stajati oko 60 milijuna eura, a u Silboris kanimo uložiti 12,5 milijuna eura, kaže Levaj.

Projekt golfa u Vrnjaku strateški je projekt od kojeg Opcina Grožnjan ne odustaje, neovisno o tome tko ce biti investitori, kazao je nacelnik Rino Duniš. (Tanja KOCIJANCIC)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter