Slovenski diler na američkoj listi preprodavača droge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američko pravosuđe stavilo je na listu pojedinaca i organizacija najopasnijih međunarodnih preprodavača droga i Slovenca Mihaela Karnera za kojega se sumnja da je prodajom anaboličkih steroida u zadnjih desetak godina zaradio 50 milijuna dolara, objavili su u nedjelju slovenski mediji.

Na popisu organizacija i pojedinaca protiv kojih su uvedene stroge sankcije i određena zapljena imovine, a koju je potpisao predsjednik Barack Obama, Karner se našao u društvu s organizacijama i pojedincima iz Latinske Amerike i Afganistana.

Kako navodi ljubljansko Delo, Karnera državno odvjetništvo u američkoj saveznoj državi Massachusetts sumnjiči kao šefa međunarodne organizacije koja se bavi ilegalnom prodajom anaboličkih steroida putem interneta te za pranje novca dobivenog iz tih poslova, a prijeti mu kazna od više desetaka godina zatvora ako bi bio izručen SAD-u.

Karner je zbog akcije američkog pravosuđa prije godinu dana zajedno sa suprugom Alenkom bio uhićen u Austriji i neko vrijeme proveo u pritvoru u Klagenfurtu, ali je pušten uz visoku kauciju.

Od tada se nalazi u Sloveniji koja s SAD-om nema ugovor o izručenju svojih državljana. Mogućnost izručenja odbijaju i njegovi odvjetnici koji ističu da prodaja steroida po slovenskim zakonima sve do 2008. nije bila kazneno djelo, navode slovenski mediji.

Na rasvjetljavanju slučaja Karner koji je zaradu od prodaje steroida investirao u nekretnine u Austriji, Sloveniji i u Hrvatskoj, gdje ima vilu u Lovranu, prema navodima lokalnih medija rade i slovenski istražni organi te porezna uprava jer ga se sumnjiči za utaju poreza. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter