Slovenski birači još neodlučni pred izbore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako će na birališta možda već za dva mjeseca, skoro polovica slovenskih birača ne zna za koga bi glasovali na izborima koji će biti prijevremeni, godinu dana prije redovnog roka, pokazala je u ponedjeljak objavljena anketa Fakulteta za primijenjena društvena istraživanja iz Nove Gorice.

Na pitanje koju će stranku birati, četvrtina od 907 ispitanika izjavila je da to još ne zna, a 23,5 posto da neće glasovati niti za jednu postojeću stranku. Najviše glasova među biračima, prema telefonskoj anketi provedenoj prošlog tjedna, za sada dobiva Slovenska demokratska stranka Janeza Janše (9,7 posto), a slijede Socijalni demokrati (SD) Igora Lukšiča (7,3 posto). Na trećem je mjestu Demokratska stranka umirovljenika Karla Erjavca (5,1 posto), a slijedi stranka Pozitivna Slovenija (PS) Zorana Jankovića (4,9 posto). Slovensku pučku stranku (SLS) Franca Bogoviča na parlamentarnim bi izborima biralo 3 posto ispitanika, novoosnovanu stranku Solidarnost 2,8 posto, demokršćansku Novu Sloveniju (NSI) Ljudmile Novak 1,8 posto, a Građansku listu (DL) Gregora Viranta 1,7 posto.

Sudjelovanje na parlamentarnim izborima najavilo je nekoliko stranaka u osnivanju, među njima skupina "Solidarnost", koja je proistekla iz masovnih prosvjeda protiv političke klase prije godinu i pol dana, te skupina "Vjerujem" koju predvodi bivši državni revizor Igor Šoltes. U postupku osnivanja je i stranka koju će voditi premijerka u ostavci Alenka Bratušek, nakon što je napustila stranku Pozitivna Slovenija. Jezgru stranke čini desetak zastupnika u sadašnjem sazivu parlamenta koji su također izašli iz stranke Pozitivna Slovenija koju sada vodi ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković.

Mediji spekuliraju o tome da bi se oko stranke koju želi formirati Bratušek mogla okupiti tzv. "liberalna sredina" te tako konkurirati lijevom i desnom političkom bloku. Što se tiče izbora za osam slovenskih članova Europskog parlamenta koji se održavaju u nedjelju, 43,7 posto ispitanika naveo je da će na njima "sigurno", a 30,3 da će "možda" sudjelovati, dok je četvrtina ispitanika navela da sa sigurnošću neće izaći na europske izbore. Najviše ispitanika (19 posto) još ne zna kojoj bi listi na izborima dalo svoj glas, 11,7 posto glasovalo bi za Slovensku demokratsku stranku (SDS), a 8,9 posto za zajedničku listu Slovenske pučke stranke (SLS) i Nove Slovenije (NSI). Za listu Socijalnih demokrata (SD) glasovalo bi 6,1 posto ispitanika, a za listu "Vjerujem" bivšeg glavnog državnog revizora Igora Šoltesa 6 posto. Za listu Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča glasovalo bi 5,5 posto, a za listu Pozitivne Slovenije (PS) Zorana Jankovića 4,6 posto ispitanika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter