Slovenske vikendaše svake godine u Premanturi dočekuje stravičan prizor

Tijekom našeg posjeta vidjeli smo zaključana vrata
Tijekom našeg posjeta vidjeli smo zaključana vrata

Uvala Lokva, sa svojom pješčanom plažom i velikom hladovinom, jedna je od najljepših uvala na Rtu Kamenjak. Međutim, zbog naselja izgrađenog na uzvisini te uvale ta je lokacija i potencijalna ekološka bomba. Naime, naselje je napravljeno bez potrebne infrastrukture, a wc-i su smješteni u improviziranim poljskim kućicama koji su spojeni na zemaljsku kanalizaciju. To znači da što zemlja upije ide dalje, što ne - ostaje u naselju.

Legalizirani "objekti na kotačima"

Nažalost, zakon o legalizaciji dao je priliku vikendašima koji imaju pokretne kućice s krovom da legaliziraju svoje "objekte na kotačima" pa se desilo da su kotači uklonjeni, a podnio krova napravljen čvrsti objekt sa kućnim brojem u dijelu značajnog krajobraza Donji Kamenjak. Maštovitost kućnih brojeva na tim, donedavnim pokretnim objektima, iznenadila je i nas. Konkretno, kućni broj 260 nalazi se na desetak udaljenih objekata. Jedan ima završetak "a", drugi "b" i tako abecednim redom. Ista je situacija s brojevima koji su veći i manji od 260. Ukratko, 100-tinjak vikendica ima manje od deset kućnih brojeva.

Povod naše posjete tom legaliziranom naselju vikendaša je učestala krađa u tim objektima. Bojan Todorovič iz Slovenije, koji u tom naselju ima vikendicu, prijavio nam je krađu solarnih panela i provalu u kamp kućice. Kaže da je to slika koja se ponavlja svake godine i kada dođu na proljeće pronađu uništenje i kaos. Inače, tijekom ovotjednog posjeta nismo našli ni uništenje ni kaos. Nismo našli razvaljena vrata već smo vidjeli zaključana vrata i čeličnim pregradama zatvorena vrata i prozore.

Todorovič veli da su krađe prijavljene policiji, ali smatra da ona ništa nije poduzela iako su im dali registracijske oznake sumnjivih automobila. Dodaje da bi policija to brzo riješila samo da uzme snimke koje ima Javna ustanova Kamenjak.

Ustanova ima snimke sumnjivaca

Ravnateljica JU Kamenjak Maja Šarić veli da ustanova na oba ulaza u zaštićeno područje ima sustav video nadzora te se prate sva vozila koja ulaze i izlaze s područja.

- Po predmetnom pitanju nitko od vlasnika parcela, kao niti policija, do sada nisu kontaktirali ustanovu zbog zabilježenih krađa i provala. S obzirom da smo čuli za nastale probleme od mještana Premanture, na vlastitu inicijativu su djelatnici ustanove pregledali sporne video zapise, odnosno vozila koja su bila sumnjiva te je iste arhivirala, ali samo za daljnje postupanje policiji… Međutim, još nitko nije kontaktirao ustanovu zbog snimki i pregleda kamera, izjavila nam je Šarić.

Napomenula je da ustanova ima dobru suradnju s policijom te da je do sada bilo više situacija u kojima je policija došla i pregledavala kamere zbog krađa koje su se znale dešavati tijekom ljetnih mjeseci, izjavila nam je Šarić. Upitan da komentira navedeni slučaj, medulinski načelnik Goran Buić nam je ponovio ono što su nam rekli u JU Kamenjak.

Slovenci ovdje ljetuju 30 godina

Bojan Todorovič nam je pojasnio da su tu zemlju kupili od Premanturaca prije 30 godina kada je tu bila samo pustoš i grmlje te da su oni, vikendaši iz Slovenije, tu sadili stabla.

- Prije 20-ak godina naše su vikendice postale dio Arenaturistovog kampa Stupice. Uredno smo im plaćali koliko su zahtijevali, svake godine dizali su tarifu za struju i vodu, a koju smo imali u ograničenoj mjeri. To smo plaćali 1.150 eura paušala posljednje godine, za prosječno tri tjedna boravka godišnje. I još koliko prvoklasnih buteljki vina i salama smo nosili na kapiju šefovima Stupica za dobrosusjedske odnose. I uvijek kad bi došli morali smo platiti prijavu i taksu. Ako smo došli 10 puta na godinu, toliko puta smo im morali platiti prijavu. Takvo nešto, koliko znam, nema nigdje. Kud je otišao taj novac, pitanje je sada. A sada se sudimo s njima za put koji su nam zatvorili, veli Todorovič.

Naglašava da im je draga Premantura.

- Navikli smo na nju i lijepo nam je tamo, mada za taj novac koliko ga trošimo, mogli bismo svake godine putovati širom svijeta. Na kraju krajeva mi punimo vaš turistički proračun, kao i Nijemci i Talijani, i ništa vam ne uzimamo, sve uredno plaćamo, a za to dobivamo tužbe, provale, krađe i vandalizam… Kao da smo posljednji cigani u vašoj zemlji, ogorčeno je zaključio naš sugovornik. (Paulo GREGOROVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter