Slovenska zbirka u knjižničnom stacionaru

Ravnatelji knjižnica David Runco i Irides Zović sklopili su suradnju
Ravnatelji knjižnica David Runco i Irides Zović sklopili su suradnju

Knjižnični stacionar u Červar Portu od danas je bogatiji za zbirku na slovenskom jeziku koja je korisnicima dostupna zahvaljujući suradnji porečke Gradske knjižnice i Središnje knjižnice Srečka Vilharja iz Kopra. Ideja o besplatnoj dostupnosti knjižnične građe nastala je na međunarodnom susretu "Knjižnice brez meja/Biblioteche senza frontiere/Knjižnice bez granica", projektu koji okuplja knjižničare iz pograničnih područja Slovenije, Hrvatske i Italije, koji je lani inicirala upravo koparska knjižnica u povodu stupanja Hrvatske u EU.

Zahvaljujući ovoj inicijativi, slovenskim čitateljima s Poreštine, kao i gostima koji borave na ovom području, ponudit će se 250 knjiga koje će moći čitati na svom materinjem jeziku. Slovenska zbirka knjiga u knjižničnom stacionaru u Červar Portu sastoji se od novije popularne beletristike, te kvalitetne stručne građe. Ovom suradnjom obogaćen je knjižnični fond stacionara, te on trenutno broji 1.500 svezaka koji su besplatno na raspolaganju za 200 aktivnih korisnika iz Červar Porta.

Ravnatelj koparske knjižnice David Runco tijekom posjeta knjižničnom stacionaru istaknuo je da ova vrijedna inicijativa nadilazi granice dviju zemalja, te predstavlja konkretan rezultat stručnog okupljanja na susretu. Izrazio je i zadovoljstvo što se dobroj pograničnoj suradnji Knjižnice Koper, Narodnog sveučilišta u Trstu i Gradske knjižnice Umag pridružuje se i Gradska knjižnica Poreč.

Ravnateljica porečke Gradske knjižnice Irides Zović rekla je kako je ovoj inicijativi prethodila suradnja na sajmu Booktiga prije nekoliko godina, kada je Porečanima predstavljen koparski bibliobus koji je pristigao u grad, a pred brojnom publikom održano je predavanje o njegovoj značajnoj službi. Dodala je kako će porečka knjižnica na tragu ove inicijative, isto tako pokušati približiti i hrvatsku pisanu riječ Hrvatima koji žive izvan granica. (V. H.)


Podijeli: Facebook Twiter