Slovenska vojska postavlja žilet žicu kod Briča

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Postavljanje žilet žice nastavilo se i u ponedjeljak na području Briča na Gornjoj Bujštini, kod vinarije koja se nalazi podno mjesta, na slovenskom teritoriju. Da se radi o iskusnim "'postavljačima žice" svjedoči mještanin koji živi u blizini i koji uopće nije znao niti je čuo da su radovi u tijeku.

Za postavljanje ograde slovenska vojska koristi kamione, bagere i desetke uniformiranih osoba koji čiste trasu, a potom kreću sa postavljanjem metalnih stupova između kojih se razvlači, prvo glatka, a zatim žilet žica.

U potragu za novopostavljenom žicom krenuli smo terencem u društvu lokalnog lovca iz Oskoruša koji nas je upoznao sa područjem, ali i dodatno skrenuo pažnju na zaplitanje životinja u žilet žicu. Naime, o tome se priča već duže vrijeme, još od kada je ista žica postavljena na kontinentalnom djelu Hrvatske i gdje se već dobar broj životinja zaletio u žicu i na njoj ostao.

Lovce u Istri zanima što treba učiniti kada se to dogodi, tko je nadležan za uklanjanje i tko će na koji način to raditi. Također ih zanima tko će izvlačiti još živu, ranjenu životinju, a tko će odlučivati ako istu treba usmrtiti ili odvesti veterinaru.

U svakom slučaju ima više pitanja nego odgovora, jer do sada se pokazalo da je najlakše postaviti žicu, a ostalo se po starom dobrom običaju, rješava u hodu. Lovac nam ističe da je u siječnju planiran jedan od brojnih zajedničkih izlova hrvatskih i slovenskih lovaca na tom području te su zabrinuti kako će se nositi s time.

Mještani se također pitaju ako će i kuda biti potegnuta žica kod kuće Joška Jorasa neposredno na graničnom prijelazu Plovanija, budući da je okolno zemljište tema brojnih svađa. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter