Slovenska vojska počela rastezati žicu na granici s Hrvatskom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenska vojska i policija u srijedu ujutro su žicu najprije počele postavljati uz Sutlu kod mjesta Veliki Obrež nedaleko graničnog prijelaza Harmica i s obje strane graničnog prijelaza Gibine u blizini Svetog Martina na Muri, javljaju slovenski mediji koji su objavili i prve fotografije rastezanja kolutova bodljikave žice.

Neki slovenski mediji navode da se to radi uz suglasnost Njemačke i Austrije.

U okolici Brežica postavljanje žice počet će po neslužbenim informacijama oko podneva, o čemu će biti obaviješteno i lokalno stanovništvo. Zbog osjetljivosti operacije vojska ne daje dodatne informacije, a policija nakon dolaska kamiona na pojedine granične sektore počinje istovarivati materijal za prepreke i zatvara prostor, pa pristup nije dopušten ni novinarima.

Prema neslužbenim informacijama na koje se prije nekoliko dana pozivala televizijska postaja POP-TV, slovenska vlada kupila je oko 120 kilometara žice za zaštitu najosjetljivijih dijelova granice s Hrvatskom, za slučaj nekontroliranih i disperziranih prijelaza migranata preko zelene granice

Premijer Miro Cerar izjavio je u utorak na konferenciji za novinare da bi Sloveniju danas ili sutra mogao zahvatiti val od oko 30.000 migranata koji se kreću iz Grčke. Zato je postavljanje fizičkih zapreka na granici s Hrvatskom potrebno zbog sigurnosti slovenskih građana, ali i zbog sprječavanja potencijalne "humanitarne katastrofe" ako bi se taj val preko zime razlio Slovenijom i Europom u zimskim uvjetima, naglasio je Cerar.

Ljubljansko "Delo" u srijedu piše o postavljanju ograde na slovenskoj schengenskoj granici kao o signalu Cerara Europi i "zadnjem pozivu na europsku solidarnost", te povećanje pomoći Sloveniji da se suoči sa izbjegličkim valom.

Postavljanje tehničkih zapreka na granicu s Hrvatskom koju je u zadnjih 25 dana prešlo 180.000 migranata vjerojatno je znak da se "na sinkroniziran način završava europska spremnost za potpunu otvorenost granica" za migrante i izbjeglice s Bliskog istoka jer je "teško vjerovati da bi to Slovenija učinila sama, bez privole Njemačke i Austrije", piše u glavnom komentaru vodeći slovenski list.

Oči su sada uperene u Njemačku u kojoj se je iscrpila "unutarnja tolerantnost" pred velikim izbjegličkim priljevom zadnjih mjeseci, navodi list, te dodaje da je EU u velikim teškoćama jer u isto vrijeme kad "Europa postavlja ograde migrantima" britanski premijer David Cameron postavlja EU-u uvjete pod kojima je svoju zemlju spreman zadržati u Uniji, i to zahtjeve koji nemaju veze s izbjegličkom problematikom, navodi "Delo".

Ljubljanski list "Dnevnik" na naslovnoj stranici donosi pomalo ironičan glavni  naslov "Humanitarna ograda za zaštitu granice" kojim se aludira na kontradiktornu retoriku koju je kao opravdanje za postavljanje žice počeo koristiti Cerar.

List navodi kako je Cerar postavljanjem prvih kilometara ograde želio uputiti signal Europi da ipak nađe zajedničko rješenje i zaštiti vanjske granice EU-a, što joj do sada nije uspijevalo, ali da se slovenski premijer zapravo nada kako će njegov potez izazvati domino efekt u zemljama na balkanskoj izbjegličkoj ruti i postavljanje žice na drugim granicama prema Grčkoj, što je ideja koju je prije koji tjedan prvi iznio slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša.

Bodljikavu žicu prema Hrvatskoj slovenska vojska postavlja kod prijelaza Gibina - Bukovje

Pripadnici slovenske vojske od jutra podižu ogradu od bodljikave žice između hrvatskoga graničnog prijelaza Bukovja, u Međimurskoj županiji, i slovenskoga Gibina u općini Razkrižju, a do podneva su postavili oko 500 metara ograde visoke oko metar i 80 centimetara. 

Ogradu postavlja 50-ak vojnika uz potporu dvaju kamiona, tzv. labudica i jednog bagera. Vojnicima se žica dovozi u redovitim intervalima i istovaruje pod nastrešnicu graničnoga prijelaza Gibina, koji od ulaska Hrvatske u Europsku uniju služi kao hrvatsko-slovenski granični prijelaz.

Unatoč radovima, promet na tom graničnom prijelazu u blizini Štrigove teče normalno.

Najavljena gradnja granične ograde i u slovenskoj općini Zavrč

Ograda na granici između Slovenije i Hrvatske planira se i na području slovenske općine Zavrč, koja se nalazi s druge strane granice Varaždinske županije, rekao je Hini načelnik te općine Miran Vuk.

Vuk je potvrdio da će se i na području njegove općine graditi ograda dimenzija 1,8 metara, pojačana stupovima od tri metra. Kaže da se takva ograda gradi od graničnog "trokuta" Mađarske, Hrvatske i Slovenije duž granice sve do Dobove i Brežica

Zavrč je preko puta hrvatskog naselja Dubrava Križovljanska i istoimenog međunarodnog graničnog prijelaza.

Vuk je rekao da ograda služi za veću kontrolu priljeva izbjeglica, odnosno kontroliran njihov ulaz kako ne bi prelazili granicu kroz šume te nekontrolirano prolazili kroz pogranična sela i preko privatnih gospodarstva.

Što se tiče samih mještana s jedne i druge strane, Vuk ističe da se za njih ništa ne mijenja i da prelazak malograničnih prijelaza ostaje kao i dosad. Pojasnio je da vojska podiže ogradu, ali da će granicu i dalje nadzirati policija.

Iako na području općine Zavrč nije započelo postavljanje ograde Vuk naglašava da se cijeli posao treba napraviti u slijedećih tjedan do dva. Upozorio je da se radi o prvoj fazi, a ovisno o razvoju situacije u pripremi je i druga faza. Ukoliko će imigranti odlučiti prelaziti granicu preko teže dostupnih područja, poput brdskih, i tamo će se krenuti s podizanjem ograde.

Vuk je hrvatske vlasti usput savjetovao da i one podignu ogradu na granici sa Srbijom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter