Slovenska vojska na granici, lokalne zajednice ne žele migrante

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U patrole za obranu schengenske granice od ilegalnih ulazaka migranata iz Hrvatske od srijede je uključeno 80 slovenskih vojnika, objavili su dužnosnici u Ljubljani.

Oni patroliraju zajedno s graničnom policijom i mogu zaustaviti i zatražiti od migranata osobne dokumente na području policijskih uprava Koper, Novo Mesto, Celje i Maribor.

U slučaju većih prodora mogu ih zadržati i pozvati u pomoć dodatne policijske snage i civilnu zaštitu te u samoobrani upotrijebiti silu.

Parlament je u ponedjeljak velikom većinom odobrio aktiviranje vojske za zaštitu granice s Hrvatskom duge 671 kilometar.

Ravnateljstvo policije objavilo je da planira popuniti rezervni sastav sa 600 pomoćnih policajaca za koje su već osigurana sredstva, koji bi kontrolirali ilegalni migracijski tok u unutrašnjosti države.

Zbog jače kontrole na grčko-makedonskoj granici u Sloveniji u posljednja tri dana nije bilo novih dolazaka izbjeglica i migranata u Dobovi i njihovs prelaska u Austriju.

No, Slovenija se priprema za mogući dolazak migranata  sa sjevera kojima Njemačka i Austrija odbiju dati azil. U zadnjih deset dana Austrija je u Sloveniju vratila 400 izbjeglica, a za sve njih još nije nađen smještaj.

Iako je premijer Miro Cerar rekao da nema razloga za strah od izbjeglica koji bi u Sloveniji proveli određeno vrijeme, proteklih su dana održani prosvjedi lokalnih zajednica u Logatecu, Kranju i Šenčuru.

Na ksenofobiju i otpor prema migrantima osvrnuo se u srijedu predsjednik države Borut Pahor rekavši da takve pojave može spriječiti samo učinkovita i zajednička politika EU-a.

Rješenje za migracijsku krizu treba naći na područjima iz kojih migranti dolaze, rekao je Pahor i ocijenio da će zbog izostanka takve politike rasti protuimigrantsko raspoloženje u zemljama Europske unije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter