Slovenska vlada uvest će "fiskalne blagajne"

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Slovenska vlada uvest će tzv. fiskalne blagajne kako bi se povećali prihodi u državnom proračunu, potvrdio je u utorak potpredsjednik slovenske vlade i ministar poljoprivrede Dejan Židan.

Govoreći na konferenciji za novinare u vezi s planovima vlade za poticanje gospodarskog oporavka i platne discipline, Židan je rekao da je Slovenija trenutno u EU-u među državama s najvišim stopama gospodarskog rasta te da će vlada još ovog tjedna predstaviti neke nove mjere, pa i onu o uvođenju fiskalnih blagajni kao obliku suzbijanja sive ekonomije i utaje poreza, što je i dio koalicijskog sporazuma stranaka u Cerarovoj vladi. Židan je dao do znanja da će vlada odrediti datum kada bi se uvele porezne blagajne.

Naglasio je da bi pri tome porezna fiskalizacija, odnosno transfer svih potrebnih podataka s računa u poreznu upravu, omogućila ne samo sabiranje podataka za potrebe poreznog inspektorata, nego da bi se uveli i posebni računalni programi koji bi "tražili" porezne utajivače. U Sloveniji se već više godina vodi politička polemika treba li Slovenija, kako je to već napravila Hrvatska, uvesti on-line prijenos podataka s blagajni za naplatu u poreznu upravu, kako bi se spriječile zloporabe i utaje poreza. Takvu je fiskalizaciju 2011. godine bila pripremila vlada tadašnjeg premijera Boruta Pahora, ocjenjujući da bi državni prihodi samo od PDV-a po toj osnovi bili povećani za najmanje pedesetak milijuna eura. Od toga su kasnije vlade odustale zbog navodno visokih troškova fiskalizacije za državu i porezne obveznike, posebno 50-ak tisuća onih koji posluju s gotovinom.

Na pitanja što misli o planiranoj fiskalizaciji i treba li Slovenija slijediti "hrvatski" model naplate poreza, odgovarao je u utorak pred parlamentarnim odborom za gospodarstvo i novi kandidat za ministra gospodarstva Zdravko Počivalšek. On je rekao da nije siguran treba li Slovenija nametati "hrvatski" model naplate poreza i da mu je osobno mnogo bliži "austrijski" model "paušalne" naplate poreza, jer Slovence prema poreznoj disciplini svrstava između Austrije i Hrvatske. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter