Slovenska vlada protiv naplaćivanja ulaznica na plaže

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hoteli i općinski koncesionari na slovenskoj obali više neće smjeti naplaćivati ulaznice na "svojim" plažama, osim ako se ne radi o uređenim kupalištima i bazenima koje su sami sagradili, objavilo je u ponedjeljak slovensko ministarstvo za okoliš i prostor.

Nakon učestalih žalbi građana zaključen je inspekcijski postupak protiv više koncesionara priobalnog zemljišta koji su kupačima naplaćivali ulaznice od dva do četiri eura za dolazak na morsku obalu, što je protivno ustavu i zakonu o vodama.

Prema zakonu, u Sloveniji su more i priobalje u dubini 25 metara od mora javno dobro na koje se ne smije priječiti pristup građanima za kupanje i rekreativnu djelatnost, a prekršitelji načelno mogu biti kažnjeni: pravne osobe globom do 125.000 eura, a privatne osobe do 1.200 eura.

Korištenje mora i priobalnog zemljišta te slobodan pristup za rekreativnu djelatnost jamče ustav i zakon o vodama, a status priobalnog zemljišta ima prostor 25 metara od obale bez obzira na to tko mu je vlasnik, protumačilo je ministarstvo za okoliš i prostor te navelo da je veći broj koncesionara koji je naplaćivao kupanje na takvim terenima nakon provedenog inspekcijskog postupka dobio rješenja prema kojima više ne smiju naplaćivati kupanje.

Izuzeci su samo bazeni i posebno uređena kupališta hotela koji su sami investirali u njihovu infrastrukturu, pa se na takvim mjestima i dalje može naplaćivati ulaz.

Nesporazumi između hotelijera i koncesionara priobalnih terena s kupačima oko plaćanja ulaznice za plaže ponavljaju se iz godine u godinu u turističkoj sezoni.

Posebno ih naglašavaju turisti iz unutrašnjosti zemlje koji dolaze na slovensku obalu za vikend. Oni se tuže na malo mjesta za kupanje na divljim prirodnim plažama budući da je velik dio 42 kilometra duge obale betoniran.

Na njega zato pravo polažu mnogi koncesionari, naplaćujući ulaznice, a visoke su i cijene parkiranja. Tako je u Portorožu kao glavnom jadranskom turističkom centru za dnevno parkiranje potrebno platiti 12 eura, dok u Piranu općinske vlasti automobiliziranim vikend-turistima ne dopuštaju ulazak u grad. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter