Slovenska pučka stranka napustila Janšinu koaliciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenska pučka stranka (SLS) u ponedjeljak je, kako je i najavljivala, napustila vladajuću koaliciju premijera Janeza Janše, koja tako ostaje s potporom samo trećine zastupnika u parlamentu i polovicom ministara.

"S današnjim danom stranka izlazi iz koalicije i prelazi u konstruktivnu oporbu", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik SLS-a Radovan Žerjav, dodajući da u skladu s time ostavku u vladi daju i dva ministra iz te stranke. Uz samog Žerjava, koji je u vladi bio ministar za gospodarstvo i tehnologiju, ostavku je dao i ministar za poljoprivredu i prostor Franc Bogovič. Izjave o ostavci odmah su dostavili i premijeru Janezu Janši.

Nakon Građanske liste (GL) Gregora Viranta te Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca, SLS je treća stranka koja je u zadnjih mjesec dana napustila vladu, a njeni ministri dali ostavke.

Sve tri na to su se odlučile nakon odbijanja Janše da dade ostavku i ponudi kandidata za novog premijera kako bi se koalicijska vlada održala. Takvi su se zahtjevi triju stranaka pojavili nakon objave protukorupcijske komisije da je Janša zatajio više od 200.000 eura imovine u svojoj imovinskoj kartici, što on od početka afere negira tvrdeći da se radi o planskom pokušaju političke diskreditacije.

Dvije od stranaka koje su izašle iz Janšine vlade podupiru imenovanje nove prijelazne vlade koju će pokušati formirati Alenka Bratušek iz najjače oporbene stranke Pozitivna Slovenija (PS), čime bi se izbjegla opasnost prijevremenih izbora već za koji mjesec. Građanska lista i Demokratska stranka umirovljenika spremne su načelno ući u novu koalicijsku vladu koju bi vodila Bratušek, ako je parlament na izvanrednoj sjednici, predviđenoj za srijedu, izabere za mandatarku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter