Slovenska premijerka najavila novi krug privatizacije

Alenka Bratušek (Arhiva)
Alenka Bratušek (Arhiva)

Slovenska premijerka Alenka Bratušek najavila je u razgovoru za njemački list "Handelsblatt" da će njena vlada sastaviti novu listu tvrtki s državnim udjelima koja su namijenjena prodaji odnosno privatizaciji.

"Popis će biti završen za dva-tri mjeseca", rekla je Bratušek, dodavši da će neke državne tvrtke s popisa biti privatizirane u cijelosti, neke djelomično, ali da će država neka strateška poduzeća i zadržati u svom vlasništvu. Bratušek je ponovila namjeru svoje vlade da ove godine zaključi privatizaciju 15 poduzeća i banaka koju je lani stavila na listu za prodaju.

Do sada su s tog popisa prodane tvornica premaza i lakova "Helios", koju je kupio austrijski "Ring" te proizvođač laserskih uređaja Fotona, koji je za 18 milijuna eura prodan svom američkom partneru. Slovenija je postigla napredak u stabilizaciji posrnulog bankarskog sektora te pokazala da zna što treba učiniti da izađe iz krize, navela je Bratušek za njemački list.

"Slovenija više nije na popisu država za koje se sumnjalo da će morati tražiti stranu financijsku pomoć", rekla je u razgovoru slovenska premijerka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter