Slovenska politika u zadnje vrijeme sliči na teatar apsurda

Zbog terana najavio i moguću tužbu - Ivan Jakovčić
Zbog terana najavio i moguću tužbu - Ivan Jakovčić

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić jučer je oštro reagirao na prigovor koji je Slovenija uputila Europskoj komisiji, a vezan uz hrvatski zahtjev za registraciju naziva Slavonski kulen/Slavonski kulin. Jakovčić, naime, smatra da se time nastavlja neargumentirani pritisak Slovenije na hrvatske poljoprivrednike.

Taj prigovor, ali i slične poteze slovenskih vlasti u slučaju Varaždinskog zelja i Terana, Jakovčić naziva "teatrom apsurda slovenske politike". Najavio je da će se snažno angažirati na razobličavanju takve neargumentirane politike slovenskih vlasti koja, tvrdi, nanosi veliku štetu hrvatskim poljoprivrednicima.  

- Ovo što u zadnje vrijeme čini slovenska politika, zaista je teatar apsurda. Slovenija ima pravo na zaštitu imena Teran, ali to pravo ima i Hrvatska. U ostvarenju tog prav, ići ćemo do kraja. Bude li trebalo, podignut ćemo zbog Terana tužbu pred Europskim sudom. Svjedoci smo i slučaja s Varaždinskim zeljem, a ovih dana doznajemo da se Slovenija protivi i registraciji Slavonskog kulena.

Tužba za teran i kulen

To zaista više nema nikakvog smisla! Očito se radi o sustavnom slovenskom negiranju svega onog kvalitetnog što se u Hrvatskoj može proizvesti i zaštititi oznakom zemljopisnog podrijetla, rekao je Jakovčić, dodajući da od Ministarstva poljoprivrede očekuje da do kraja zaštiti interese hrvatskih proizvođača.

Također, Jakovčić je podnio amandmane na Uredbu EP-a i Vijeća o uvođenju hitnih autonomnih trgovinskih mjera za Tunis, u kojima traži dodatnu zaštitu interesa europskih proizvođača maslinova ulja. Naime, trgovinskim mjerama Unija želi pomoći Tunisu čije je gospodarstvo oslabljeno zbog terorističkih napada. U sklopu trgovinskih mjera, Europska komisija predlaže za razdoblje 2016.-2017. bescarinski uvoz godišnje kvote od 35 tisuća tona djevičanskog maslinova ulja podrijetlom iz Tunisa na tržište EU-a.

Amandman na ulje iz Tunisa

Jakovčić stoga zahtijeva uvođenje dodatnih kontrola kako bi se osiguralo da je uvezeno maslinovo ulje doista i proizvedeno u Tunisu, te da je na tržište Unije uvezeno izravno iz te zemlje. U posebnom amandmanu od EK-a traži da, dođe li u 2017. do poremećaja na europskom tržištu, razmotri odobrenu kvotu za uvoz maslinova ulja iz Tunisa. 

- Nemam dvojbu oko toga da EU treba pomoći Tunisu, jer se  zbog globalnih političkih prilika i terorističkih napada nalaze u iznimno teškoj gospodarskoj situaciji. Međutim, Unija mora zaštititi svoje proizvođače maslinova ulja, kazao je Jakovčić koji je zajedno s španjolskim i talijanskim kolegama podnio amandmane o kojima će se glasovati sljedeći tjedan na plenarnoj sjednici EP-a. 

Moramo znati hoće li se maslinovo ulje uvoziti izravno iz Tunisa i moramo biti u stanju spriječiti moguće pokušaje šverca, ili prijevara s podrijetlom maslinova ulja. Uz to, moramo biti u stanju zaštititi i europske proizvođače maslinova ulja i tako spriječiti poremećaje na tržištu, kazao je Jakovčić koji očekuje da će većina zastupnika podržati predložene amandmane. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter