Slovenska policija presrece hrvatske ribare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenska pomorska policija jutros je na hrvatskoj strani Savudrijske vale zaustavila ribara Maurizia Ossicha i zatražila njegove podatke, jer je navodno ribario u slovenskim vodama. Savudrijski ribar Ossich mreže je izvlacio oko sedam sati ujutro oko 3 i pol nauticke milje od savudrijske obale, a slovenski policajci koji su do njega doplovili patrolnim brodom rekli su mu da je prešao hrvatsko-slovensku granicu u Vali.

- Jutros sam išao dizati mreže i poslije ih ponovo položio kad su došli slovenski policajci na mene, tvrdili su da sam sto metara u slovenskom moru. Ja sam im pokazao, došli su kod mene na barku, su gledali na moj GPS i vidjeli su da sam u hrvatskim vodama, da nisam preko. Onda su otišli i poslije minutu i pol su opet došli i su me pitali ako se mogu opet zaustaviti da ce navodno doci slovenski inspektor ribarstva, prica Ossich.

Potom se zaustavio, a do njega je došao inspektor i zatražio dokumente koje mu je Ossich odbio dati. Još smo malo pricali i onda su otišli, veli Ossich koji je slucaj prijavio hrvatskoj policiji.

- Imaju dvije, tri radarske kontrole na kopnu i kad vide nekoga da radi blizu granice, odmah šalju policiju van. Znamo da svatko radi svoj posao, ali doci i tjerati nas iz naših voda to nije fer, dodaje Ossich. Prica nam kako se ovakvi slucajevi sve cešce dešavaju u posljednjih par mjeseci.

Slicna je prica njegovog kolege Ecija Kocijancica kojeg je prije tri mjeseca na slicnoj poziciji zaustavila slovenska pomorska policija, koje ga je navodno uhvatila da ribari u slovenskim vodama, dok on tvrdi da je bio u hrvatskim vodama. I njega su kao i Ossicha slikali, a ovih dana stigla mu je kazna koju mora platiti u iznosu od 1.300 eura, plus sudski troškovi i zabrana prelaska preko granice dok se to ne riješi.

- Rekli su nam iz Zagreba da ce se sve riješiti medutim nije se ništa riješilo, veli Kocijancic. Dodaje kako nece dizati tužbu jer je svu dokumentaciju poslao ministarstvu i prema njima je to riješeno. Navodno je telefonski dobio potvrdu da ce se uskoro održati sastanak izmedu slovenske i hrvatske strane, na cijem ce se dnevnom redu naci i njegov predmet. (V. HABEREITER; Snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter