Slovenska policija pojačava kontrolu granice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenska policija potvrdila je u ponedjeljak popodne da je, zbog novih migranata prispjelih na granični prijelaz Bregana/Obrežje, ponovo zatvorila najveći granični prijelaz s Hrvatskom koji je nekoliko sati bio zatvoren i protekle noći. Isto tako, i dalje je za promet zatvoren granični prijelaz Harmica, kroz koji je u Sloveniju zadnjih dana također ušlo više stotina izbjeglica koji se smještaju po slovenskim prihvatnim centrima, registriraju i upućuju prema Austriji.

Slovenska policija na Bregani, na slovenskoj se strani postavila u kordon i ne propušta izbjeglice, a užurbano se postavlja i šatorsko naselje za slučaj da izbjeglice ipak uđu na slovenski teritorij. Granične prijelaze s Hrvatskom tijekom jutra posjetila je ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš, rekavši da slovenska policija kontrolira situaciju i da je vrlo zadovoljna onim što je vidjela. Kao razlog zatvaranja Bregane slovenska policija navela je to da se pojedini izbjeglice nisu držali uputa nego su hodali cestom. Slovenski mediji navode da je slovenska policija na granici postavljena u veći stupanj pripravnosti jer je najavljeno da će na granične prijelaze uskoro doći dvije tisuće migranata nakon što su se prijavili u hrvatskim pristupnim centrima te jer se nastavlja dolazak izbjeglica u Hrvatsku iz Srbije. Slovenija je danas sve izbjeglice i migrante iz prihvatnog centra u Gornjoj Radgoni uputila prema susjednoj Austriji, a računa se da je u zemlji trenutno nešto više od dvije tisuće migranata, javljaju slovenski mediji.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je na konferenciji za novinare da Slovenija diplomatskim kanalima iz inozemstva stalno dobiva pohvale zbog svog postupanja prema migrantskom valu, ali da će u slučaju da se val proširi i pojača biti prisiljena poduzeti dodatne mjere. Željeznički promet između Slovenije i Hrvatske i dalje je prekinut unatoč zabrinutosti da to, i prekid normalnog prometa sa susjednim državama i regijom, izaziva dodatnu gospodarsku štetu.

Slovenski parlament u utorak će na prijedlog oporbe održati izvanredno zasjedanje o stanju s izbjeglicama, s čime se složila i vladajuća koalicija koja međutim tvrdi da nije potrebno dodatno dramatizirati prilike i da u Sloveniji nije izvanredno stanje koje bi zahtijevalo da se u rješavanje izbjegličke krize neposredno uključi vojska.

U Hrvatsku ušlo nešto manje od 29.000 migranata

Od početka migracijske krize do ponedjeljka u 6 sati u Hrvatsku je ušlo nešto manje od 29.000 migranata, čiji se prijevoz do državne granice organizira i dalje, dok se u privremenom prihvatnom centru Opatovcu nalazi oko 1.500 migranata, priopćio je MUP.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ušao je u svaki autobus koji je došao u Opatovac i pozdravio ljude. Objasnio im je gdje se nalaze te da će se tu zadržati kraće vrijeme dok se organizira njihov prijevoz do granice. Najveći priljev migranata očekuje se i dalje na području Tovarnika, kažu u MUP-u.

Od nedjelje u 23.30 sati na graničnom prijelazu Bajakovo obustavljen je promet za teretna vozila na ulazu u Hrvatsku, do stabiliziranja stanja na graničnom prijelazu Bregana-Obrežje. Na izlazu iz Hrvatske na Bajakovu je kolona dugačka oko 3 kilometra.

Još jedan vlak izbjeglica iz Tovarnika prema Botovu

Većina izbjeglica i migranata koji su zadnjih dana čekali na ulazak u Sloveniju na graničnim prijelazima Bregana i Harmica propuštena je tijekom noći u Sloveniju i autobusima prevezeni u prihvatne centre u unutrašnjosti zemlje, tvrdi slovenska policija.

Alenka Drenik iz policijske uprave Novo Mesto rekla je jutros oko 6 sati da su u prihvatne centre u više gradova u unutrašnjosti s prijelaza Harmica migranti prebačeni s dva autobusa i da ih tamo na prijelaz prema Austriji čeka još oko 150, dok je s Bregane prebačen najveći dio onih koji su tamo došli zadnjih dana, pa je tijekom noći u Sloveniju prihvaćeno oko 500 migranata i izbjeglica.

Slovenska policija potvrdila je da je tijekom noći na jednom prijelazu s Hrvatskom gdje su migranti došlo do incidenta koji su, kako se navodi, izazvali aktivisti koji prate migrante, zbog čega je prijelaz na jedan sat bio zatvoren.

Noćas je granični prijelaz Bregana na nekoliko sati bio zatvoren za promet. Stotinjak migranata nezadovoljnih što se nisu ukrcali na autobuse, prvo je prosvjedovalo, a zatim i sjeli na cestu i svojim tijelima blokirali promet.

Sporo propuštanje migranata s prijelaza s Hrvatskom slovenske vlasti tumače nedovoljnim kapacitetima za njihov prihvat u Sloveniji, gdje moraju biti registrirani kako bi mogli dalje jer u Sloveniji u prihvatnim centrima mogu ostati samo privremeno, a onda se upućuju prema granici s Austrijom.

U Austriju je tijekom nedjelje ušlo 10.700 izbjeglica preko graničnih prijelaza u Gradišću, objavila je austrijska policija u ponedjeljak.

Najveći dio izbjeglica njih 10.500 prešlo je preko graničnog prijelaza s Mađarskom kod Nickelsdorfa, a ostalih 200 preko graničnog prijelaza kod Heiligenkreuza.

U subotu je u Austriju ušlo 13.000 izbjeglica.

U Hrvatsku je od 16. rujna ušlo nešto manje od 27 tisuća migranata, posljednji su podaci MUP-a objavljeni u nedjelju popodne.

Uz državnu cestu na izlazu iz Opatovca prema Iloku Hrvatska vojska podignula je kamp za privremeni smještaj migranata koji ulaze u Hrvatsku. U Opatovcu će migranti boraviti najduže 36-48 sati, a od tamo će ih se transportirati prema granici.

DUZS: Od ponoći na Baranjskom Petrovom Selu nema migranata

Od ponoći na graničnom prijelazu Baranjsko Petrovo Selo, ni u prihvatnom centru u bivšoj vojarni u Belom Manastiru te kampu u Čepinu, nema migranata izvijestio je u ponedjeljak prije podne osječki područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

U izvješću DUZS-a se navodi da su svi migranti, koji su se autobusima dovezli iz Tovarnika prevezeni prema graničnom prijelazu Baranjsko Petrovo Selo, te dalje u Mađarsku. Ističe se kako su zgrada i krug vojarne u Belom Manastiru očišćeni od smeća i oprani. Očekuje se dolazak ekipe županijskog Zavoda za javno zdravstvo, koji trebaju obaviti dezinfekciju prostora gdje su boravili migranti. DUZS napominje kako su u tom prihvatnom centru riješeni agregati za struju, djelatnici HEP-a su obavili provjeru električnih instalacija. Uz navedene službe u vojarni je i šest vatrogasaca s jednim vozilom i jednom cisternom, 30 djelatnika javnih radova grada Belog Manastira te dežurni policijski službenici. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter