Slovenska maslinova ulja dobila najviše ocjene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Petnaestu godinu zaredom u Taru je održana manifestacija "Tekuce zeleno zlato Istre" u organizaciji Udruge maslinara Istarske županije Olea i Udruge poljoprivrednika Agroporec.

Pored strucnih predavanja, okruglog stola i susreta maslinara iz Hrvatske, Slovenije i Italije bila je to prilika i za ocjenjivanje ovogodišnjih rezultata. Slovenska su ulja osvojila najviše ocjene.

Od 84 uzorka maslinovog ulja najviše bodova dobilo je ono Janka Franca Morgana iz Šmarja kod Kopra. Odmah iza je Petar Cehic iz Poreca i Boris Jenko iz Kopra koji imaju isti broj bodova.

Slijede ih Maurizio Bartolic iz Pomera, Karmelo Mrakovcic s Krka, zatim ulje San gurmano poduzeca MIH, ulje obitelji Vlatkovic iz Sukošana, Wiliama Negrija iz Labina, Marija Bonifacica iz Punta na otoku Krku te Viktora Žužica iz Novigrada.

Poredak je to prve desetorice dobitnika, premda je 55 uzoraka ulja iz Vodnjana, Umaga, Medulina, Tara, Poreca, Novigrada i drugih mjesta ocijenjeno zlatnom medaljom za ekstradjevicansko ulje.

Bila je to izrazito teška godina za istarske maslinare zbog tuce, zime i previše kiša, rekao je u ime organizatora ?ankarlo Žužic. Istra je prešla milijun posadenih stabala maslina, na Poluotoku radi 25 uljara.

Širenje nasada više nije prioritet, nego kvaliteta te dodatni napori na marketingu, culo se od Mladena Milohanica iz županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede.

Pocetkom studenog Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je lokalnoj samoupravi još jednu godinu subvencioniranja sadnica maslina. Županija ce novac za sadnice nastojati osigurati iz Fonda za razvoj poljoprivrede, a sadnice ce subvencionirati opcine i gradovi koji su na vrijeme tu obavezu uvrstili u proracun. Ulaskom u EU subvencioniranje na taj nacin više nece biti moguce.

Prodaja ulja kroz turisticko tržište, postizanje konkurentne cijene, prepoznatljivost i prodor na tržište, zaštita zemljopisnog porijekla, bitni su zadaci na kojima treba raditi. (J. ORLIC)

VIŠE S OVE I SMOTRI MASLINOVOG ULJA U FAŽANI I BARBANU CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter