Slovenska manjina želi Postojnsku jamu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec smo pisali da Slovenci pokušavaju prodati 20-godišnju koncesiju upravljanja Postojnskom jamom jer je slovenski koncesionar Turizam Kras, koji pripada koparskom holdingu Istrabenz, odlucio ustupiti koncesiju da bi pokrio ogromnu financijsku rupu holdinga.

Loše financijsko stanje Istrabenza utjece i na stanje slovenskog nacionalnog ponosa pa trenutno gradani Postojne, a i šira slovenska javnost, strepe da bi upravljanje slovenskim ponosom mogao preuzeti stranac. Prošle godine Postojnsku jamu posjetilo je više od petsto tisuca turista, a Turizam Kras ostvario je 10,5 milijuna eura prometa, nešto manje nego 2008.

Slovensko ministarstvo gospodarstva izjavilo je da je tržišna sloboda zakon pa bi svako miješanje države polucio reakciju EU-a.

Ovih je dana iskrsnula vijest da je holding slovenske manjine u Italiji KB 1909 najavio namjeru preuzimanja poslovanja tvrtke Turizam Kras vrijedne oko 8 milijuna eura. Sjedište holdinga nalazi se u Gorici, a radi se o poslovnom gigantu koji godišnje ostvaruje promet od oko 90 milijuna eura.

Holding slovenske manjine vec se 2007. pojavio na slovenskom tržištu, kada je preuzeo vlasništvo nad poznatim slovenskim tjednikom Mladina.


Podijeli: Facebook Twiter