Slovenska jesen: Gradonačelnik Maribora daje ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mariborski gradonačelnik Franc Kangler, neposredni povod mariborskim i drugim slovenskim prosvjedima, danas je na konferenciji za novinare najavio svoj odlazak.

"Obavještavam vas da ću s 31. prosincem odstupiti s funkcije gradonačelnika. Zamolit ću izbornu komisiju da raspiše lokalne izbore. Razloga za moju ostavku je više. Žao mi je, da se u Mariboru događaju takve stvari. Nedopustivo je, da netko prijeti mojoj obitelji, nedopustivo je, da se netko skriva iza facebooka i nedopustivo je, da netko to odobrava", rekao je Kangler.

»Vrlo prekasno,« komentirao je ostavku gradonačelnika za POP TV jedan Mariborčanin. Netko drugi je pak izjavio: »Bilo je i vrijeme da se smiri situacija. A je li to dobro za Maribor tek ćemo vidjeti."

Slovenski ministar unutarnjih poslova Vinko Gorenak istog je dana, na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, izjavio da će policija i dalje uspješno kontrolirati nove prosvjede u slovenskim gradovima, ali da bi se mirni prosvjednici morali odvojiti od izgrednika koji izazivaju nerede i napadaju policiju, kako ne bi i sami nastradali.

Slovenska vlada danas je raspravljala o izvješću policije prema kojemu je u prosvjedima u Mariboru, Ljubljani i drugim slovenskim gradovima u protekla dva tjedna ozlijeđeno 89 policajaca i oštećeno 20 njihovih vozila, a tri su službena policijska konja također zadobila ozljede kamenim kockama.

U neredima je bilo privedeno skoro 250 izgrednika, podneseno je 207 prekršajnih prijava, a protiv 40 osoba podnesene su kaznene prijave, uglavnom zbog napada na policajce kao službene osobe. Policija ne raspolaže brojem ozlijeđenih među prosvjednicima, rekao je Gorenak.

On je ocijenio zabrinjavajućim što je među privedenima mnogo maloljetnika. Gorenak je potvrdio navode nekih medija da policija raspolaže informacijom da su neki od nasilnika na prosvjedima bili plaćeni, ali je dodao da je to jedna od više stotina informacija koje se obrađuju i da ne može potvrditi da su neki od nasilnika povezani sa strankama, ali da se to provjerava, jednako kao i to je li netko od privedenih zaposlen u državnim službama, što se također spominjalo u medijima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter