Slovenska blokada Hrvatske je besmislena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger ponovno je žestoko kritizirao slovensku blokadu hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om, proglašavajuci je besmislenom. "Besmisleno je kada država clanica EU-a na dulji rok blokira potencijalnu clanicu, koja je usto i njezina susjeda. Sporno je kada se dvostrano pitanje medu državama uopce podigne na europsku razinu i na taj nacin prouzroci zastoj toliko važnog procesa kao što je proširenje EU-a na Hrvatsku", ocjenjuje Spindelegger u razgovoru za austrijski Die Presse.

Njegove izjave stižu svega nekoliko dana nakon što je austrijski kancelar Werner Faymann bio u prvom posjetu Sloveniji, tijekom kojeg je slovenski premijer Borut Pahor odbio Faymannovu ponudu da Austrija posreduje u hrvatsko-slovenskom granicnom sporu, želeci da se Austrija drži podalje. Austrija je jedan od najustrajnijih zagovornika nastavka proširenja na Hrvatsku i Slovenija je smatra previše prohrvatskom, a tu je i otvoreni problem izmedu Austrije i Slovenije zbog uskracene dvojezicnosti koruških Slovenaca u Austriji.

U tom je sporu Spindelegger porucio Ljubljani - kršeci dogovor Ljubljane i Beca da o pitanjima o kojima se ne slažu nece javno polemizirati - da Slovenija nije pravna nasljednica austrijskog državnog ugovora iz 1955., kojim je osnovana druga austrijska republika, jer ga ne može automatski naslijediti nakon raspada bivše Jugoslavije.

Slovenija naime ustraje na automatskom nasljedstvu ugovora koji propisuje zaštitu slovenske (i hrvatske) manjine u Austriji, dok austrijski šef diplomacije, ne poricuci da je Austrija dužna ispuniti svoje obveze iz ugovora, podsjeca Sloveniju da je austrijski državni ugovor Austrija potpisala sa saveznicama, SAD-om, Francuskom, Britanijom i Rusijom, dok su Jugoslavija i Cehoslovacka bile supotpisnice. Stoga, uvjereni su u Becu, s cime se slažu i neki slovenski pravni strucnjaci, nema automatskog nasljedivanja austrijskog ugovora.


Podijeli: Facebook Twiter